Vladika Joanikije

Nedjelja Svetih otaca Prvog vaseljenskog sabora proslavljena u Đurđevim Stupovima

Ime: 31. 05. 2020 Vladika Joanikije Stupovi; Opis: Nedjelja Svetih otaca Prvog vaseljenskog sabora proslavljena u Đurđevim Stupovima Tip: audio/mpeg

U sedmu nedjelju po Vaskrsenju – Svetih otaca Prvog vaseljenskog sabora, 31.maja 2020. Njegovo Preosveštenstvo Episkop budimljansko-nikšićki G. Joanikije služio je Svetu Arhijerejsku Liturgiju u katedralnom manastiru Eparhije budimljansko-nikšićke, Đurđevim Stupovima.

Sasluživalo je sveštenstvo beranskog namjesništva i monaštvo Manastira uz molitveno učešće vjernog naroda.

Sabranima se riječima arhipastirske besjede obratio Preosvećeni Episkop Joanikije, podsjetivši da su Sveti oci Prvog vaseljenskog sabora, koji su uslijedili poslije Svetih apostola, odbranili pravu, istinitu vjeru propovjedajući djelo Božje, svjedočeći ono što su njima posvjedočili apostoli i to se produžava do dana današnjeg.

“To su velike, duboke tajne, to su živi izvori na kojima se napajaju žedne duše, jer to nijesu obični događaji, nego su to božanska djela koja imaju vječno dejstvo, vječnu obnavljajuću silu. Kada je jedan darovit, ali pogrešno usmjeren i gord čovjek Arijel, bio je sveštenik, pa je počeo pogrešno da uči o Svetoj Trojici, o Hristu, tada su se Sveti oci Prvog vaseljenskog sabora sastali u Nikeji, u vrijeme cara Konstantina, da rasprave tu stvar. Car Konstantin se nije miješao kako će da se odluči, nego kako odluče episkopi, pa su Sveti oci, među njima Sveti Atanasije Veliki, Sveti Nikolaj Mirlikijski, Sveti Spiridon, veliki Božji ugodnici su našu vjeru izrazili na jedan novi stari način. Tako se to produžavalo kroz vjekove, uvijek je bilo iskušenja ili unutar Crkve ili onih koja su dolazila spolja“, kazao je Vladika Joanikije.