Otac Dragan Mitrovic

Nedjelja trinaesta po Pedesetnici proslavljena u Sabornom hramu Hristovog Vaskrsenja u Podgorici

Na praznik kada naša Sveta crkva proslavlja Čudo Svetog Arhangela Mihaila u Honi (Kolosi), 19. septembra, 2021. godine, odslužena je Sveta liturgija u Sabornom hramu Hristovog Vaskrsenja u Podgorici kojom je načalstvovao protojerej-stavrofor Dragan Mitrović, starješina hrama. Proti Draganu je sasluživalo sveštenstvo hrama: protojerej-stavrofor Dalibor Milaković, kao i protojereji Miladin Knežević, Branko Vujačić i protođakon Vladimir Jaramaz.

Pred Svetu tajnu pričešća sabranima se nadahnutim pastirskim slovom obratio se protojerej Branko Vujačić:

,,Dolaskom Hristovim u ovaj svijet, Njegovim ovaploćenjem otvorena su rodu ljudskom vrata Carstva Božijeg. Otvorena su zaista svim narodima, svima koji su spremni da se krste u ime Oca, Sina i Duha Svetoga, svima koji su spremni da svjedoče vjeru, da žive Hristom, držeći zapovijesti Božije da bi upravo sledovali Njemu, hodili putem Njegovim i da bi Hristos našao mjesto u dušama ljudskim”.

On je u svom daljem slovu podsjetio da je Hristos temelj na kojem gradimo život:

,,Hristos je taj krajeougaoni kamen, taj temelj na kojem počiva sva vasiona, ali koji je i naš kamen temeljac na kojem i mi trebamo da gradimo svoj život, dom i porodicu i sve ono što nam je Bog darovao”.

Otac Branko je najavio da od danas počinje upis u Školu vjeronauke pri Sabornom hramu Hristovog Vaskrsenja u Podgorici. Naime, upis za predškolski uzrast održaće se u 16 časova, upis za djecu osnovce u 17 i 18 časova, dok će se upis za srednjoškolce i studente održati u 19 časova u prostorijama Sabornog hrama.

On je takođe obavijestio sve prisutne da će naredne nedjelje, 26. septembra biti obavljeno i ustoličenje izabranog Episkopa budimljansko-nikšićkog g. Metodija u Beranama, te da je tim povodom organizovan besplatan prevoz.

Polazak na ustoličenje kreće sa platoa Sabornog hrama u nedjelju, 26. septembra u 5:30 časova. Svi koji su zainteresovani za odlazak na ustoličenje Preosvećenog Episkopa budimljansko-nikšićkog g. Metodija mogu se prijaviti u kripti Sabornog hrama kod redara koji su raspoređeni kod grobnog mjesta blaženopočivšeg Mitropolita g. Amfilohija.

Boris Musić
Foto: Boris Musić