Manastir kod Ulcinja posvećen Svetom Vasiliju Ostroškom

Novi manastir kod Ulcinja posvećen Svetom Vasiliju Ostroškom

Ime: 09.05.2020 Mitropolit - Ulcinj - manastir sv.Vasilija Ostriskog; Opis: Novi manastir kod Ulcinja posvećen Svetom Vasiliju Ostroškom Tip: audio/mpeg

Crkva Svetog Vasilija Ostroškog na Briskoj Gori kod Ulcinja od danas je manastir, a njegova igumanija je dosadašnja monahinja manastira Rustovo Olga (Lečić).

Ovim povodom Arhiepiskop cetinjski Mitropolit crnogorsko-primorski g. Amfilohije jutros je u ovom hramu sa sveštenstvom služio Svetu arhijerejsku liturgiju.

U liturgijskoj propovijedi nakon čitanja Jevanđelja, Vladika je rekao da se nakon devedeset godina, koliko je prošlo od osvećenja ove crkve, danas događa novo čudo Svetog Vasilija Ostroškog Čudotvorca.

“Da ova Svetinja, osveštana rukama Svetog patrijarha ispovjednika Gavrila, postane manastir. I ovo je čudo koje se događa u godini kada obilježavamo 70 godina od njegovog blaženog upokojenja u Beogradu”, rekao je Mitropolit crnogorsko-primorski.

Stojednogodišnji, ovdje prisutni Bogdan Perić, živi je svjedok osvećenja ovoga hrama, kazao je Mitropolit Amfilohije.

“I to je čudo Svetog Vasilija, da to dijete ondašnje, koje je tada prisustvovalo osvećenju hrama, doživi ovaj veliki dan pretvaranja toga hrama u obitelj, u ženski manastir, kada je naša sestra Olga primila žezal da bude prva igumanija ovoga manastira. I to je jedno veliko znamenje”, kazao je Mitropolit Amfilohije.

Dodao je da je Crkva Hristova i danas gonjena, kao što je gonjena kroz svu istoriju.

“Ali to sveto sjeme koje je Gospod posijao ovdje na zemlji, evo ga, i danas donosi plodove i urađa bogatim plodovima širom svijeta. A i ovo mjesto postaje jedno od svjedočanstava, i jedno od čuda Svetoga Vasilija”, zaključio je Mitropolit Amfilohije.

Nakon Liturgije osveštani je kamen-temeljac budućeg manastirskog konaka.

Mitropolit Amfilohije je rekao da će ovaj dom biti dom Patrijarha Gavrila.

“Koji je bio utamničen i u Prvom svjetskom ratu, i u Drugom svjetskom ratu u Dahauu. Ovo je Briska Gora, koja je rođena iz one Sionske Gore na kojoj je Duh Sveti sišao na apostole”, kazao je Mitropolit crnogorsko-primorski.

Stojednogodišnji Bogdan Perić je rekao da se sjeća osvećenja ove crkve, “kao da je to bilo juče”.

“Srećan sam kad vidim da su mladi ljudi uz Crkvu. Hvala Preosveštenom Vladici Amfilohiju što svojim autoritetom i svojim umom drži ovaj srpski narod”, kazao je starina Bogdan Perić.

Radosav Rajo Vojinović

Foto: Jovan D. Radović