Mitropolit Amfilohije

Novica Đurić: “Tribina “Riječ” UKCG večeras će biti posvećena monahu sa dušom djeteta- Mitropolitu Amfilohiju“

Ime: 23. 09.2021 Novica Djuric; Opis: Tribina riječ UKCG večeras će biti posvećena monahu sa dušom djeteta- Mitropolitu Amfilohiju Tip: audio/mpeg

Tribina „Riječ“ Udruženja književnika Crne Gore (UKCG) organizuje u četvrtak 23. septembra u 19 časova u manastiru Svetog Simeona Mirotočivog na Nemanjinom gradu u Podgorici veliko pjesničko veče posvećeno blaženopočivšem Mitropolitu Amfilohiju, koji je, prema riječima predsjednika ovog Udruženja Novice Đurića najviše zaslužan za opstanak ove organizacije.

Novica Djuric
Predsjednik UKCG Novica Đurić

“Kad smo ostali bez ičega i od strane bivše vlasti proglašeni za nepoželjene, ne samo pisce već i građane Crne Gore, Mitropolit Amfilohije je bio onaj koji nam je pomogao i čija smo briga bili dugi niz godina“- kazao je Novica Đurić.

“Naš Mitropolit Amfilohije je Sveti Vladika. Gospod nas je posebno obdario time što smo ga imali i što je njegov krst bio i ostao nad nama. Najvažnije je od svega imati čovjeka koji vas voli, koji vam daruje svaku radost, koji vas blagosilja i štiti svojim molitvama. Takav je bio naš Đed“- kazao je Novica Đurić i dodao da će duhovno prisustvo blaženopočivšeg Mitropolita Amfilohija i večeras osjetiti pjesnici sabrani na ovoj večeri.

“Istovremeno Njegovo visokopreosveštenstvo, Mitropolit Amfilohije, bio je i najuvaženiji i najznačajniji član ove najstarije književne organizacije u Crnoj Gori i dobitnik književnih nagrada: Vidovdanska povelja, Makarijevo slovo i Marko Miljanov.
Osim predsjednika Novice Đurića, o nesebičnoj pomoći, ulozi i značaju Mitropolita Amfilohija za kontinurani rad Udruženja večeras će na Nemanjinom gradu govoriti i Perivoje Popović, potpredsednik, dok će o Mitropolitvoj pesničkoj knjizi “Treptaj neizrecivog” govoriti Milica Kralj, urednica Tribine, a potom će članovi UKCG govoriti svoje pesme posvete”, sapšteno je iz UKCG.

Veče će se, uz poštovanje epidemioloških mera, održati večeras u 19 časova, u manastiru Sveti Simeon Mirotočivi na Nemanjinom gradu u Podgorici.

Slobodanka Grdinić