Andjelka Cup

Новинар Анђелка Ћуп: “Последња дешавања у великој Хочи били су можда најтежи тренуци у мојој професионалној каријери“

Име: 13.12.2022-Andjelka Cup-razgovor; Опис: Новинар Анђелка Ћуп Тип: audio/mpeg

Главна и одговорна уредница портала Gracanicaonline, репортер Euronews Србија Анђелка Ћуп говорила је за наш Радио о актуелним дешавањима на Косову и Метохији. Јавила нам се управо са барикада са информациијом да на барикадама дјелује мирно.

“Тај мир је привидан. Међу окупљеним народом има и туге и бијеса, има и расположења. Људи се грију ложећи ватру у бурадима. Окупљени Срби су овога пута одлучни да остану до испуњења захтјева. Надамо се да неће доћи до страдања са било које стране. Разлог за барикаде је хапшење људи неосновано оптужених од стране Албанаца. Како смо успјели да сазнамо Дејан Пантић се налази у Јарињу“- преноси нам Анђелка дешавања са барикада онолико колико јој то временски дозвољава пауза између два репортерска укључења.

Она додаје да су Срби, осим на државу, највише ослоњени на нашу Свету Цркву која је кроз све ове тешке године осигуравала опстанак свом народу на Светој српској земљи Косову и Метохји и додаје да ће трајање барикада зависити од Божије воље.

Новинарка Анђелка Ћуп, која се три пута у животу нашла у избјегличкој колони, је 1995. године избјегла из Босанског Петровца, дошавши са своје тоје дјеце у Грачаницу, када је осјетила да је дошла “дому Оца својега”.

Ипак, као један од најтежих дана у својој професионалној каријери Анђелка Ћуп наводи 7. и 8. децембар 2022. године када је извјештавала са дешавања у Великој Хочи, када су породици Петровић одузели 43. 000 литара вина.

“Свједочила сам тог дана бруталном насиљу Албанаца над Петровићима и мјештанима Велике Хоче који су пружали подршку својим комшијама, показујући шта чека сваког оног ко се дрзне да каже и покаже да је Србин“- каже Анђелка Ћуп.

На овогодишњем Међународном фестивалу документарног филма и телевизијских форми ГРАФЕСТ, који је одржан у Дому културе у Грачаници, Анђелки је додијељена трећа награда за рад “Сваки гроб је једна мала Црква” који говори о порушеним православним гробљима на Косоову и Метохији.

“Путујући по Косову видјела сам тугу нашу. Да снимим ову репортажу помогла ми је професор Митра Рељић“- каже Анђелка.

Са Анђелком смо разговарали и о томе колико је тешко жени новинару да ради на Косову, о томе са који се све проблемима сретала у свом раду, шта је покреће да не одустанете од многих искушења која има у новинарском послу, о томе како живе Срби у Грачаници и шта су им највећи проблеми, а осврнули смо се и на ратна дешавања на Косову и Метохији 1999. и 2004. године.

Она је упитила снажну поруку свим Србима да што чешће долазе на Косово и у Метохију својима и на своје.