Protojerej Branko Vujacic

Novo nasilje nad Crkvom: Zbog Liturgije u Hramu Vaskrsenja krivična prijava protiv sveštenika Branka Vujačića

Na dan kada je odlukom Velikog suda Turske i ukazom predsjednika Turske Redžep Taip Erdogana velika Crkva Premudrosti Božije u Carigradu  iz šestog vijeka pretvorena u džamiju, izvršivši nasilje nad jednom od najvećih hrišćanskih svetinja, u Sabornom hramu Hristovog Vaskrsenja u Podgorici policijske snage su opet u toku Svete liturgije, bez pisanog naloga, upali i snimali vjernike koji su se u tom momentu molili.

Nakon Liturgije policajci su legitimisali vjernike, a svešteniku Branku Vujačiću uručen je poziv da se javi u Centar bezbjednosti. U prisustvu advokata Boža V. Milonjića, otac Branko je dao izjavu nakon koje mu je saopšteno da je protiv njega pokrenuta krivična prijava.

Po blagoslovu Mitropolita Amfilohija u svim hramovima Mitropolije crnogorsko-primorske danas je služena Sveta liturgija povodom ponovne promjene hrišćanskog vjerskog identiteta i namjene Velike Crkve Svete (Agia) Sofije Premudrosti Božije u Carigradu – majke crkve svih naših crkava. Mitropolit Amfilohije sa sveštenstvom služio je jutros u Sabornom Hramu Hristovog Vaskrsenja u Podgorici.

 

Prijava