Crkva Svete Trojice Vraka

Crkva Presvete Trojice u Vraki

Proslavljena slava crkve Presvete Trojice u Vraki

Ime: 27.05. 2018 SKADAR; Opis: O proslavi Trojičindana u Vraki kod Skadra razgovarali smo sa teologom Aleksandrom Vujovićem Tip: audio/mpeg

U nedelju 27. maja 2018. godine, na praznik Silaska Svetog Duha na Apostole – Trojičindan, svečano je proslavljena slava crkve Presvete Trojice u Vraki kod Skadra.

Sa blagoslovom Arhiepiskopa albanskog g. Anastasija i Mitropolita crnogorsko-primorskog g. Amfilohija, liturgiju je služilo sveštenstvo Srpske i Albanske Pravoslavne Crkve.

7Načalstvovao je protojerej Velimir Jovović paroh straševinski i starotrebješko-kličevski uz sasluženje protojereja-stavrofora Radomira Nikčevića, arhijerejskog namjesnika hercegnovskog i direktora IIU Svetigora i đakona skadarskog Ivana Popovića.

Na liturgiji je pojao profesor Bogoslovije Svetog Petra Cetinjskog i urednik Katihetskog programa Radio Svetigore, Aleksandar Vujović a u oltaru je čtecirao Luka Jovović učenik Cetinjske bogoslovije.
Liturgiji su prisustvovali vjernici iz Skadra, Vrake i okoline, kao i iz Crne Gore, koji su došli da se okupe oko svoje svete Crkve da saborno proslave ovaj divni i blagosloveni praznik.

Posle pričešća vjernog naroda o. Velimir Jovović i đakon Ivan Popović su osveštali i prerezali slavski kolač i potom se o. Velimir obratio prazničnom besjedom.

On je čestitao praznik i slavu crkve i zablagodario Arhiepiskopu Anastasiju na blagoslovu da se služi sveta Liturgija na srpskom jeziku.

1

Potom su svim prisutnim vjernicima a posebno dječici podijeljeni i pokloni i darovi koji su blagoslov Mitropolita crnogorsko-primorskog g. Amfilohija.

Praznovanje je nastavljeno u obližnjem restoranu i za sve je priređeno posluženje, podrškom Mitropolije crnogorsko-primorske, ljubavlju, organizacijom i gostoprimstvom članova Udruženja Morača-Rozafa i Društva Sveti Jovan Vladimir iz Skadra.

Ovom prilikom na gostoprimstvu u drevnom gradu Skadru, biranim riječima, domaćinima se zahvalio književnik Budimir Dubak, bivši ministar vjera i kulture u Vladi Republike Crne Gore.

Aleksandar Vujović