Протојереј ставрофор Милојко Топаловић

О свиленој бројаници Митрополита Јоаникија говори отац Милојко Топаловић

Име: 17.06.2020 Svilena brojanica Mitropolita Joanikija; Опис: О свиленој бројаници Митрополита Јоаникија говори отац Милојко Топаловић Тип: audio/mpeg

Протојереј-ставрофор Милојко Топаловић годинама је на празник Светог Јоникија служио Литургију у цркви Светог Петра Цетињског на Прчању због своје велике љубави и личне везаности за Светог Јоаникија (Липовца).

Митрополит Јоаникије ЛиповацНаиме, када је Свети Јоаникије 1945. године са свештенством кренуо да емигрира, због тешке болести, задржао се у Рудом, управо у кући оца Милојка (његовог оца). Када се опоравио и ријешио да крене, препознавши у својим домаћинима добре хришћане, оставио им је на поклон бројаницу и оцу поручио: „Ми ћемо сви изгинути! Молим те пошаљи бар једног сина у богословију.“

Отац Милојко, који је тад имао четири године, био је управо први син којег је његов отац уписао на богословију. Али не и једини. Сада у том крају има толико свештеника и један владика, колико их је тада уз Светог свештеномученика Јоаникија погинуло.

Породица оца Милојка још увијек чува бројаницу, коју је Свети Јоаникије поклонио његовом оцу.

Овим поводом из архиве нашег Радија емитујемо разговор који смо прије неколико година снимили са оцем Милојком Топаловићем о свиленој бројаници Митрополита Јоаникија, као и његов текст “Свилена бројаница“.