Protojerej stavrofor Milojko Topalović

O svilenoj brojanici Mitropolita Joanikija govori otac Milojko Topalović

Ime: 17.06.2020 Svilena brojanica Mitropolita Joanikija; Opis: O svilenoj brojanici Mitropolita Joanikija govori otac Milojko Topalović Tip: audio/mpeg

Protojerej-stavrofor Milojko Topalović godinama je na praznik Svetog Jonikija služio Liturgiju u crkvi Svetog Petra Cetinjskog na Prčanju zbog svoje velike ljubavi i lične vezanosti za Svetog Joanikija (Lipovca).

Mitropolit Joanikije LipovacNaime, kada je Sveti Joanikije 1945. godine sa sveštenstvom krenuo da emigrira, zbog teške bolesti, zadržao se u Rudom, upravo u kući oca Milojka (njegovog oca). Kada se oporavio i riješio da krene, prepoznavši u svojim domaćinima dobre hrišćane, ostavio im je na poklon brojanicu i ocu poručio: „Mi ćemo svi izginuti! Molim te pošalji bar jednog sina u bogosloviju.“

Otac Milojko, koji je tad imao četiri godine, bio je upravo prvi sin kojeg je njegov otac upisao na bogosloviju. Ali ne i jedini. Sada u tom kraju ima toliko sveštenika i jedan vladika, koliko ih je tada uz Svetog sveštenomučenika Joanikija poginulo.

Porodica oca Milojka još uvijek čuva brojanicu, koju je Sveti Joanikije poklonio njegovom ocu.

Ovim povodom iz arhive našeg Radija emitujemo razgovor koji smo prije nekoliko godina snimili sa ocem Milojkom Topalovićem o svilenoj brojanici Mitropolita Joanikija, kao i njegov tekst “Svilena brojanica“.