Mitropolit Amfilohije

Arhiepiskop cetinjski Mitropolit crnogorsko-primorski g. Amfilohije

Odbačena krivična prijava Crnogorskog pokreta protiv Mitropolija Amfilohija

Osnovno državno tužilaštvo na Cetinju odbacilo je krivičnu prijavu Crnogorskog pokreta protiv Arhiepiskopa cetinjskog Mitropolita crnogorsko-primorskog g. Amfilohija za krivično djelo povreda ugleda naroda, manjinskih naroda i drugih manjinskiih nacionalnih zajednica i krivično djelo izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje.

Crnogorski pokret je u prijavi naveo da je Mitropolit Amfilohije u septembru na liturgijama na Cetinju i Crmnici povezivao Crnogorce sa volovima, a Crnogorce katoličke i islamske vjeroispovesti sa ateistima, te da je izjavom u vezi sa vraćanjem krsta na podgoričku Sahat-kulu uvrijedio muslimane i tursku državu, sa namjerom da posije sjeme razdora između podgoričkih muslimana i pravoslavaca.

U prijavi Crnogorskog pokreta navedeno je da su volovi „sinonim za mentalnu zaostalost“, te da je Mitropoliti Amfilohije tim poređenjem namjerno narušio ugled nacionalnog imena Crnogorac.

Osnovno državno tužilaštvo je obrazložilo rješenje o odbacivanju krivične prijave Crnogorskog pokreta na osnovu transkribovanih izlaganja.

U obrazloženju piše da se, u cjelini cijeneći, ovakvi Mitropolitovi navodi ne mogu smatrati javnim izlaganjem poruzi bilo kojega naroda, već upravo pozivom na mir, toleranciju i međusobno poštovanje ljudi.