Okt 2021 Odlozeno Sudjenje Mitropolitu Joanikiju I Svestenicima

 Одлажу се суђења Владици Јоаникију и никшићким свештеницима у Основном суду у Никшићу

Име: 13.10.2021 Otac Slobodan Jokic; Опис: Глас народа је глас Божији Тип: audio/mpeg

Суђење ондашњем Епископу будимљанско-никшићком, а садашњем Високопреосвећеном Митрополиту црногорско-приморском Г. Јоаникију и осморици никшићких светшеника, окривљених за кршење здравствених мјера о спрјечавању ширења заразних болести због литије, која је, прошле године, на празник Светог Василија Острошког, одржана у Никшићу, требало је да буде настављено у Основом суду у Никшићу, у сриједу, четвртак и петак 13. 14 и 15. октобра.

Суђење ће, како нас је информисао адвокат Сава Костић, један од бранилаца Владике Јоаникија, бити одложено. Разлог томе јесте рјешење о самоизолацији, које је усљед контакта са члановима породице који имају вирус короне, добио један од окривљених никшићких свештеника.

Документа која то потврђују адвокат Костић је данас доставио судији Игору Ђуричковићу, који води овај судски поступак, тражећи да се суђења, заказана за 13. 14 и 15. октобар, одложе.

Како спријеченошћу једног од окривљених свештеника да дође на суђење нијесу испуњени законски услови, вјерујем да ће судија то уважити и одложити суђење. О новим терминима суђења бићемо накнадно обавјештени“, навео је адвокат Костић.

Митрополиту црногорско-приморском Јоаникију и свештеницима: Слободану Јокићу, Драгану Крушићу, Данилу Зиројевићу, Василију Брборићу, Жељку Ројевићу, Остоји Кнежевићу, Мирку Вукотићу и Николи Маројевићу на терет се ставља кривично дјело непоступање по здравственим прописима за сузбијање опасне заразне болести за које је предвиђена новчана или казна затвора до годину.

 

Прота Слободан Јокић за Радио “Слово љубве”: Глас народа је глас Божији

Otac Slobodan Jokic
Протојереј-ставрофор Слободан-Јокић

Одлаже се суђење Митрополиту црногорско-приморском г. Јоаникију и осморици никшићких свештеника – Слободану Јокићу, Драгану Крушићу, Данилу Зиројевићу, Василију Брборићу, Жељку Ројевићу, Остоји Кнежевићу, Мирку Вукотићу и Николи Маројевићу, којима се на терет ставља кривично дело непоступање по здравственим прописима за сузбијање опасне заразне болести за које је предвиђена новчана или казна затвора до годину.

Подсећамо, окривљени су за кршење здравствених мера о спречавању ширења заразних болести због литије, која је, прошле године, на празник Светог Василија Острошког, одржана у Никшићу. Суђење је требало да буде настављено у Основом суду у Никшићу, данас, сутра и прексутра, али је одложено, како је за Радио „Слово љубве“ саопштио протојереј-ставрофор Слободан Јокић, архијерејски намесник никшићки, један од ових осморице никшићких свештеника.

Ми смо још једини који се суде по том питању и питању мера које се одлазе мера које су биле у време короне прошле године. Суђење је било заказано за данас, сутра и прекосутра – та три дана су били везали да буде суђење Владици Јоаникију и осморици никшићких свештеника, међутим, један од свештеника је у изолацији пошто један део његове породице има корону, али, хвала Богу, сви су добро. Суђење је одложено, али не знамо када ће бити нови термин. Чекамо“, рекао је за Радио „Слово љубве“ прота Слободан и истакао оно што су сви заједно и тада истицали за свој прекршај – нисмо смели да оставимо народ који нас није оставио све време борбе за светиње.

Ми смо испоштовали вољу народа који је, када смо долазили ка цркви, говорио: „Не дамо светиње, хоћемо литију“! То је био глас народа Божијег, то је нешто што Црква у сваком времену, па и у овом нашем у коме ми живимо – мора да испоштује. Глас народа је глас Божији – то је оно што је за нас најбитније“, поручио је прота Слободан Јокић.