Okt 2021 Odlozeno Sudjenje Mitropolitu Joanikiju I Svestenicima

 Odlažu se suđenja Vladici Joanikiju i nikšićkim sveštenicima u Osnovnom sudu u Nikšiću

Ime: 13.10.2021 Otac Slobodan Jokic; Opis: Glas naroda je glas Božiji Tip: audio/mpeg

Suđenje ondašnjem Episkopu budimljansko-nikšićkom, a sadašnjem Visokopreosvećenom Mitropolitu crnogorsko-primorskom G. Joanikiju i osmorici nikšićkih svetšenika, okrivljenih za kršenje zdravstvenih mjera o sprječavanju širenja zaraznih bolesti zbog litije, koja je, prošle godine, na praznik Svetog Vasilija Ostroškog, održana u Nikšiću, trebalo je da bude nastavljeno u Osnovom sudu u Nikšiću, u srijedu, četvrtak i petak 13. 14 i 15. oktobra.

Suđenje će, kako nas je informisao advokat Sava Kostić, jedan od branilaca Vladike Joanikija, biti odloženo. Razlog tome jeste rješenje o samoizolaciji, koje je usljed kontakta sa članovima porodice koji imaju virus korone, dobio jedan od okrivljenih nikšićkih sveštenika.

Dokumenta koja to potvrđuju advokat Kostić je danas dostavio sudiji Igoru Đuričkoviću, koji vodi ovaj sudski postupak, tražeći da se suđenja, zakazana za 13. 14 i 15. oktobar, odlože.

Kako spriječenošću jednog od okrivljenih sveštenika da dođe na suđenje nijesu ispunjeni zakonski uslovi, vjerujem da će sudija to uvažiti i odložiti suđenje. O novim terminima suđenja bićemo naknadno obavješteni“, naveo je advokat Kostić.

Mitropolitu crnogorsko-primorskom Joanikiju i sveštenicima: Slobodanu Jokiću, Draganu Krušiću, Danilu Zirojeviću, Vasiliju Brboriću, Željku Rojeviću, Ostoji Kneževiću, Mirku Vukotiću i Nikoli Marojeviću na teret se stavlja krivično djelo nepostupanje po zdravstvenim propisima za suzbijanje opasne zarazne bolesti za koje je predviđena novčana ili kazna zatvora do godinu.

 

Prota Slobodan Jokić za Radio “Slovo ljubve”: Glas naroda je glas Božiji

Otac Slobodan Jokic
Protojerej-stavrofor Slobodan-Jokić

Odlaže se suđenje Mitropolitu crnogorsko-primorskom g. Joanikiju i osmorici nikšićkih sveštenika – Slobodanu Jokiću, Draganu Krušiću, Danilu Zirojeviću, Vasiliju Brboriću, Željku Rojeviću, Ostoji Kneževiću, Mirku Vukotiću i Nikoli Marojeviću, kojima se na teret stavlja krivično delo nepostupanje po zdravstvenim propisima za suzbijanje opasne zarazne bolesti za koje je predviđena novčana ili kazna zatvora do godinu.

Podsećamo, okrivljeni su za kršenje zdravstvenih mera o sprečavanju širenja zaraznih bolesti zbog litije, koja je, prošle godine, na praznik Svetog Vasilija Ostroškog, održana u Nikšiću. Suđenje je trebalo da bude nastavljeno u Osnovom sudu u Nikšiću, danas, sutra i preksutra, ali je odloženo, kako je za Radio „Slovo ljubve“ saopštio protojerej-stavrofor Slobodan Jokić, arhijerejski namesnik nikšićki, jedan od ovih osmorice nikšićkih sveštenika.

Mi smo još jedini koji se sude po tom pitanju i pitanju mera koje se odlaze mera koje su bile u vreme korone prošle godine. Suđenje je bilo zakazano za danas, sutra i prekosutra – ta tri dana su bili vezali da bude suđenje Vladici Joanikiju i osmorici nikšićkih sveštenika, međutim, jedan od sveštenika je u izolaciji pošto jedan deo njegove porodice ima koronu, ali, hvala Bogu, svi su dobro. Suđenje je odloženo, ali ne znamo kada će biti novi termin. Čekamo“, rekao je za Radio „Slovo ljubve“ prota Slobodan i istakao ono što su svi zajedno i tada isticali za svoj prekršaj – nismo smeli da ostavimo narod koji nas nije ostavio sve vreme borbe za svetinje.

Mi smo ispoštovali volju naroda koji je, kada smo dolazili ka crkvi, govorio: „Ne damo svetinje, hoćemo litiju“! To je bio glas naroda Božijeg, to je nešto što Crkva u svakom vremenu, pa i u ovom našem u kome mi živimo – mora da ispoštuje. Glas naroda je glas Božiji – to je ono što je za nas najbitnije“, poručio je prota Slobodan Jokić.