Jan 2022 Odlozeno Sudjenje Vladici Joanikiju I Svestenicima

Odloženo suđenje Vladici Joanikiju i sveštenicima

U Osnovnom sudu u Nikšiću, neće biti održana suđenja, zakazana za 20. i 21. januar, Mitropolitu crnogorsko-primorskom g. Joanikiju i nikšićkim sveštenicima, koji su okrivljeni za kršenje zdravstvenih mjera o sprječavanju širenja zaraznih bolesti.

Kako je za sajt Eparhije budimljansko-nikšićke rekao Sava Kostić, jedan od advokata odbrane, zakazano ročište će biti odloženo, jer su dvojica optuženih sveštenika pozitivni na Kovid.

Spriječenošću okrivljenih sveštenika da dođu na suđenje nijesu ispunjeni zakonski uslovi, pa je sudija Igor Đuričković, koji vodi ovaj postupak, suđenje, još jednom, odložio.

„O narednom roku održavanja ročišta biće dostavljeni pozivi“, kazao je Kostić.

Visokopreosvećenom Mitropolitu Joanikiju i nikšićkim sveštenicima: Slobodanu Jokiću, Draganu Krušiću, Vasiliju Brboriću, Željku Rojeviću, Danilu Zirojeviću, Ostoji Kneževiću, Nikoli Marojeviću i Mirku Vukotiću na teret se stavlja da su 12. maja 2020. godine prekršili Krivični zakonik Crne Gore. Kako je navedeno u optužnom predlogu Osnovnog državnog tužilaštva oni su tog dana, kada se u Nikšiću tradicionalno proslavlja praznik Svetog Vasilija Ostroškog, zaštitnika grada, „postupili suprotno naredbama Ministarstva zdravlja o sprečavanju opasne zarazne bolesti i na Trgu Šaka Petrovića okupili se zajedno sa građanima, a zatim obavljali vjerski obred van vjerskog objekta – litije ulicama grada“.

Vladika i sveštenici su tada u Centru bezbjednosti bili zadržani 72 sata.

Izvor: Eparhija budimljansko-nikšićka