Jan 2022 Odlozeno Sudjenje Vladici Joanikiju I Svestenicima

Одложено суђење Владици Јоаникију и свештеницима

У Основном суду у Никшићу, неће бити одржана суђења, заказана за 20. и 21. јануар, Митрополиту црногорско-приморском г. Јоаникију и никшићким свештеницима, који су окривљени за кршење здравствених мјера о спрјечавању ширења заразних болести.

Како је за сајт Епархије будимљанско-никшићке рекао Сава Костић, један од адвоката одбране, заказано рочиште ће бити одложено, јер су двојица оптужених свештеника позитивни на Ковид.

Спријеченошћу окривљених свештеника да дођу на суђење нијесу испуњени законски услови, па је судија Игор Ђуричковић, који води овај поступак, суђење, још једном, одложио.

„О наредном року одржавања рочишта биће достављени позиви“, казао је Костић.

Високопреосвећеном Митрополиту Јоаникију и никшићким свештеницима: Слободану Јокићу, Драгану Крушићу, Василију Брборићу, Жељку Ројевићу, Данилу Зиројевићу, Остоји Кнежевићу, Николи Маројевићу и Мирку Вукотићу на терет се ставља да су 12. маја 2020. године прекршили Кривични законик Црне Горе. Како је наведено у оптужном предлогу Основног државног тужилаштва они су тог дана, када се у Никшићу традиционално прославља празник Светог Василија Острошког, заштитника града, „поступили супротно наредбама Министарства здравља о спречавању опасне заразне болести и на Тргу Шака Петровића окупили се заједно са грађанима, а затим обављали вјерски обред ван вјерског објекта – литије улицама града“.

Владика и свештеници су тада у Центру безбједности били задржани 72 сата.

Извор: Епархија будимљанско-никшићка