Konferencija Za Stampu U Niksicu

Одржана конференција за новинаре ЦО Никшић

Име: 16.06.2020 KONFERENCIJA NIKSIC; Опис: Одржана конференција за новинаре ЦО Никшић Тип: audio/mpeg

У Никшићу је, у понeдјељак 15. jуна 2020. oдржана конференција за новинаре, коју је организовала Црквена општина Никшић, поводом недобијања дозволе за литију у Никшићу, која је требала да се одржи дан раније.  

Jun 2020 Konferencija Za Stampu U Niksicu 3

Ратко Кривокапић, предсједник Црквене општине Никшић је навео да је никшићка ЦО благовремено, 9. јуна, упутила Управи полиције Црне Горе Центар безбједоности Никшић захтјев за одобрење литије, а захтјев је истовремено упућен и Секретеријату за комуналне послове и саобраћај Општине Никшић.

„Из ЦБ Никшић смо добили увјеравања да је све у реду и да ће неће бити проблема, међутим сазнали смо да Секретаријат за комуналне послове и саобраћај није дао писану дозволу и сходно томе ЦО Никшић је 13. јуна обавијестила ЦБ Никшић да се због недобијања ове дозволе литија одлаже, односно неће бити одржана“, рекао је Кривокапић.

По ријечима Мићуна Милатовића, правног савјетника, ЦО Никшић је као организатор јавног окупљања испунила све формално-правне услове које прописује Закон о јавним окупљањима. Појаснио је да је ЦО благовремено поднијела пријаву јавног окупљања и да је садржала све елементе које прописује чл. 11 Закона.

„Одобрење које је Управа полиције тражила додатно, а које би требало да изда Секретаријат за комуналне послове и саобраћај нема утемељење у самом Закону о јавним окупљањима. Члан 3 права на јавно окупљање каже да свако има право да организује јавно окупљање без одобрења у складу са законом и потврђеним међународним уговорима. Терминологија да полиција одобрава скупове није сагласна Уставу, који чланом 52 јемчи слободу окупљања, а да је сам Закон о јавним окупљањима конкретизација те уставне норме“, казао је Милатовић.

Додао је да полиција не одобрава јавне скупове, већ их у изузетним случајевима не дозвољава. Указао је да је полиција дужна да предузме све радње које су прописане овим Законом, а које се односе на обезбјеђење јавног скупа.

„Ово што је наметнуто као добијање одобрења од Секретаријата за комуналне послове и саобраћај је додатан вид ограничења овог права које је зајамчено Уставом. ЦО Никшић је упркос томе тражила одобрење које је заведено код наведеног органа, а на захтјев, упућен 10. јуна, никада није одговорено. С тога се одустало од најављене литије из разлога што не би постојала асистенција полиције при обезбјеђењу трасе којом би се литија кретала“, навео је Милатовић.

У смислу будућих пријава јавних окупљања, по ријечима Милатовића, искључива обавеза организатора јесте да поднесе уредну и благовремену пријаву. Уколико Управа полиције процијени да не постоје услови за одржавање јавног окупљања, из разлога наведених чл. 14, слобода јавног окупљања се може се привремено ограничити. Тада је полиција је дужна да, у року од 72 часа, прије почетка јавног окупљања, донесе писано решење.

„У свим другим случајевима недозвољавање јавног окупљања би било противзаконито и штавише противуставно”, указао је Милатовић.

Протојереј Миодраг Тодоровић је оцијенио да је „веома незгодно ако држава хоће да одређује Цркви правила и смисао, као што је такође незгодно ако би Цркви пало на ум да командује политичким, материјалним животом“.

„Оба та крила могу да се допуњују и некада је идеал био да та два крила буду у симфонији, а најгоре је кад једно крило хоће да притисне друго крило и да наметне своје принципе тамо гдје не могу да се намећу. Онда ту долази до обесмишљавања. Чини ми се да ми данас у Црној Гори имамо ситуацију да се не разумије са стране, макар, једног дијела режима, смисао и постојање Цркве“, казао је отац Миодраг.

Указао је на значај Цркве и њених митрополита кроз историју Црне Горе.

„Црква треба да се придржава закона које доноси држава, а држава не смије да изопштава Цркву и да Цркви намеће посебан закон. Ако сви доказујемо по једном закону своје власништво зашто би Црква по другом закону или подзаконским актима? Није добро да се овим законом прави најдубља дискриминација Цркве“.

„Дискриминација увијек може да доведе до дубоких подјела. Ми смо имали ту идеолошку дискриминацију кад је онај, који није био у некој идеологији, аутоматски проглашаван издајником“, истакао је свештеник Тодоровић, поручујући да је веома опасна ситуација ако се настави са тим да онај ко друкчије мисли мање воли Црну Гору, да је њен издајник, непријатељ.

„Црква тражи помирење и мир. Оно што је Божје дјело јесте да сви будемо браћа и да будемо вриједни достојанства пред Богом. Одговор Цркве на дискриминацију није био да се ломи град, да се неко псује, обесмишљава, мада је са друге стране долазило да смо политиканти, те ово, те оно, него је био призив и молитвени позив да се те ствари исправе, да од малог расцјепа не направимо велики“.
Ратко Кривокапић је мишљења да је однос градоначелника Општине Никшић према Цркви и Црквеној Општини крајње игнорантски и отворено непријатељски.

„Жалосно и тужано. Најбољи примјер за ово је кад је током пандемије вируса корона актуелни градоначелник себи допустио да коментарише начин вршења Свете Тајни причешћа у цркви и позвао полицију да процесуира никшићке свештенослужитеље, који су становници овог града и служе овом народу. Као предсједник ЦО годинама заједно са свештенством и другима људима, приликом представљања програма манифестације „Дани Светог Василија Острошког“ у Никшићу, сваке године их позивамо их да дођу – никада се нијесу одазвали“.

„Имам сазнања да се у другим општинама Епархије будимљанско-никшићке, без обзира на чињеницу која политичка структура врши власт, градоначелници и општински руководиоци одазивају редовно на црквене свечаности и сарађују са Црквом по питању вјерских догађаја и потреба вјерника, као свих грађана Црне Горе. Никшић је једини град у нашој Епархији у којем се наплаћује коришћење сале (Никшићког позоришта) за потребе Светосавских академија и других манифестација“, навео је Кривокапић и поручио да се од општинског руководства, посебно од градоначелника, очекује и захтијева да обављају своју функцију како је то предвиђено Уставом и законима ове државе.