Tribina

Održana tribina „Crkva kao temelj srpske države i naroda”

Ime: 25.10.2019 Tribina Crkva kao temelj srpske drzave; Opis: Crkva kao temelj srpske države i naroda Tip: audio/mpeg

Tribina pod nazivom „Crkva kao temelj srpske države i naroda“, povodom osam vekova autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve, održana je na Fakultetu političkih nauka u organizaciji Srpskog političkog foruma FPN. Učesnici trbine bili su protojerej-stavrofor Mitropolije crnogorsko-primorske Srpske pravoslavne crkve Dr Velibor Džomić i prof.dr Miloš Ković sa Filozofskog fakulteta u Beogradu.

Protojerej-stavrofor dr Velibor Džomić istakao je posebnu ulogu Svetog Save u ustrojstvu nove crkvene organizacije. „Sveti Sava nije osnovao nikakvu novu crkvu, već je ustrojio novu crkvenu organizaciju, koja je bila konstantna sve do pada našeg naroda u tursko ropstvo“, kazao je protojerej-stavrofor. On je naglasio da je crkva značajna tema pogotovo u ovo vreme samozaborava i samoporicanja, kao i to da je crkva jedina institucija koja je opstala iz vremena srpske srednjevekovne države. „Patrijarsi i episkopi su čuvali tu žižu stare srpske slave i sačuvali je do konačnog oslobođenja. Sačuvali su taj duh slobode koji se rasplamsao u Prvom srpskom ustanku“, ocenio je dr Džomić.

„Potrebno je da našu istoriju sagledamo više iznutra i da se stalno podsećamo da je u srpskom nacionalnom iskustvu identitet nerazdvojan od vere. Naša crkva je opstala i pod šerijatskim osmanskim carstvom, austrougarskom katoličkom monarhijom, kao i pod Titovom diktaturom“, smatra prof. dr Miloš Ković. On je objasnio da je crkva najjača onda kada strada i kada je progonjena, jer onda ide Hristovim putem. „U srpskom srednjem veku crkva ima ključnu ulogu. Kada pogledate našu istoriju videćete da u periodima kada država padne, crkva ostaje. SPC svojom istorijom svedoči. Ne treba da nam objašnjavaju šta je naša crkva, oni koji to ne razumeju“, zaključio je profesor Ković.