Vladika Joanikije

Одржана Видовданска академија у Затону код Бијелог Поља

Име: 25. 06. 2019 Vladika Joanikije Vidovdansko vece Zaton; Опис: Одржана Видовданска академија у Затону код Бијелог Поља Тип: audio/mpeg

У порти цркве Светог Јована Крститеља у Затону код Бијелог Поља, у понедјељак 24. јуна 2019, одржана је традиционална Видовданска духовна академија. Током свечаности, надлежни Епископ Владика будимљанско-никшићки Г. Јоаникије одликовао је Медаљом Светог великомученика и побједоносца Георгија I степена Вукмана Обрадовића за велики допринос приликом обнове цркве Светог Јована Крститеља у Затону.

Сабрању је претходила вечерња служба, а потом се, вјерном народу и бројним гостима, словом архипастирске бесједе обратио Његово Преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки Г. Јоаникије.

Он је казао да ово предвидовданско сабирање у Затону показује да нијесмо изгубили памћење, већ да смо завјетни народ, који се сјећа крви проливене за Крст Часни и слободу златну.

Наводећи да Косовска битка не престаје Владика се осврнуо и на актуелна дешавања у вези са Предлогом закона о слободи вјероисповјести, додајући да је с тим у вези „грдна пошаст задесила Црну Гору“. По ријечима Владике будимљанско-никшићког Јоаникија, никад овакав удар нијесмо доживљавали ни од једног непријатеља и нико од непријатеља није хтио да нам отима светиње.

Владика је, овом приликом, захвалио оцу Синиши (Јанковићу), свештеницима и добротворима храма, Затонцима, који су се потрудили око обнове ове светиње и украшавања порте. Он је г.- дина Вукмана Обрадовића одликовао највећим одликовањем Епископије будимљанско-никшићке – Медаљом Светог великомученика и побједоносца Георгија I степена за велики допринос приликом обнове цркве Светог Јована Крститеља у Затону.

О духовном значају Видовдана бесједу је одржао мр Александар Вујовић.

У програму Видовданске академије учествовали су: глумци Петар Божовић и Александар Дунић, КУД ,,Коло”, „Лимски бисери”, пјевачка група „Душан Силни“, глумци Бјелопољског позоришта, пјесник Благоје Баковић и гуслари Мијат Недовић и Небоиша Дангубић.