Jul 2020 Osvecenje Krstova U Novisicima

Освештано крсно знамење на мјесту будућег храма у Новшићима код Велике

Након Литургије, коју је, поводом прослављања Светих Кирика и Јулите и новомученика Величких и Горњеполимских, у уторак 28. јула 2020. служио у храму у Велици, Његово Преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки Г. Јоаникије освештао је крсно знамење на мјесту гдје ће се градити храм Светог Киријака Отшелника у селу Новшиће код Велике.

У обраћању вјерном народу, Преосвећени Епископ је подсјетио да на овај свети дан Црква молитвено слави Свете Кирика и Јулиту и Свете мученике Величке и Горњеполимске. Указао је да су се дуго година и деценија сабирали у овом крају, у част Светих мученика, док света Црква није препознала и прогласила за Свете оне који су пострадали у Велици, Ржаници и Горњем Полимљу.

„Тек што смо почели да прослављамо Свете мученике у Велици, у њихов спомен  подиже се још један свети храм, у најближем селу поред Велике, у страдалним, мученичким Новшићима. Ово село је знаменито, а колико је лијепо толико је и страдално, па смо ријешили, када смо видјели добру вољу људи из овог краја да направе овај свети храм који почињемо, да он блиста у слави Божјој, даће Бог“, рекао је Владика.

Појашњавајући зашто су одлучили да будућа светиња буде посвећена Светом Киријаку Отешлнику, Епископ је казао да их је у томе утврдио један историјски податак, наиме, ово село је ослобођено од Турака управо око Михољдана 1912.

„Морали смо наћи неки важан повод за посвећење цркве и нашли смо, мислим, најбољи повод. По предлогу људи из овог краја, који памте стара времена, који су писали о овом селу, међу њима је и наш угледни, честити професор Марко Кнежевић, па смо се распитивали и, по садашњим свједочанствима, ово село је ослобођено од турског јарма 1912. око празника Светог Киријака Отшелника, Михољдан, михољско љето, најљепше доба од године“.

„Повод је, не зато што је најљепше вријеме, него зато што је ово мјесто страдало дуги низ вјекова и чекало слободу. Овдје се догодила велика трагедија нашег народа када смо доживјели пораз на Новшићу, а то је било због наше неслоге, неспретности и ко зна чијих и каквих амбиција, закулисних калкулација, иначе нијесмо научили да губимо битке, али овдје смо изгубили, то треба признати. Међутим, брзо смо се ослободили, то је ослобођење било славно, велико и величанствено. Овдје смо дочекали слободу, управо у Михољском љету 1912. године“, рекао је Његово Преосвештенство.

Подсјетио је да је Свети Киријак Отшелник Светитељ из давних времена, као што су Свети мученици Кирик и Јулита из давних времена, који хришћанима доносе велику благадат.

„Да се њих сјетимо, они су, увијек, пред Богом млади и увијек нас пред Богом заступају. Њихов спомен не застарјева, него како вријеме пролази он је све снажнији и свјетлији. Овдје ће да засвијетли спомен Светог Киријака Отшелника кроз овај свети храм, који овим почињемо. Храм се почиње не онда када се камен темељац постави, него када се направи слога и договор да се храм почиње. Ми смо направили ту слогу и договор, а прву озбиљну иницијативу у том погледу сам видио код г.-дина Жељка Кнежевића из Суботице. Он је спреман да и сам буде ктитор, али, ја се надам да ће људи из овог мјеста, они који воле ово мјесто и будући храм сви дати свој прилог колико ко може“.

„Најбоље је да га градимо заједнички, да се, на такав начин, сви уградимо, да овај храм буде храм слоге, љубави, радости и наше будућности. Надамо се да ће се овај храм брзо саградити и да ће донијети велики благослов овом предивном селу, испод Чакора планине, између ових гора, у овом прекрасном крају, па да се људи враћају и радо долазе, да овдје звоно звони, да се света служба врши и да се на Михољско љето овдје сви саберемо“, поручио је Епископ будимљанско-никшићки Јоаникије.

Извор: Епархија будимљанско-никшићка