O. Dalibor Milaković

Otac Dalibor Milaković: Marija Egipćanka primjer kako čovjek smjernošću i pokajanjem može doživjeti nebeske visine

Ime: 18. 04.2021 Otac Dalibor; Opis: Marija Egipćanka primjer kako čovjek smjernošću i pokajanjem može doživjeti nebeske visine Tip: audio/mpeg

Peta nedjelja Časnog posta – Gluvna nedjelja, koja je posvećena Prepodobnoj Mariji Egipćanki, molitveno je proslavljena u Sabornom hramu Hristovog Vaskrsenja u Podgorici. Svetu liturgiju služilo je sveštenstvo ovoga hrama: protojerej-stavrofor Dalibor Milaković, protojereji Mirčeta Šljivančanin i Branko Vujačić, protođakon Vladimir Jaramaz i đakon Velimir Bugarin.

Riječima pastirske pouke sabranima se obratio prota Dalibor tumačeći današnju jevanđeljsku perikopu u kojoj Gospod na putu za Jerusalim svojim učenicima i apostolima najavljuje svoje stradanje i vaskrsenje. Gospod se već pripremao za domostroj našeg spasenja, za događaje koji su bili od proroka najavljivani:

“Prije svega da će Mu se suditi među sinovima ljudskim, starešinama i prvosveštenicima, poslije toga da će biti predan vlastima rimskim na mučenje i izrugavanje, onda Njegovo dobrovoljno stradanje radi našega spasenja, tridnevno pogrebenja i na kraju vaskrsenje Hristovo i vaskrsenje svih nas”, podsjetio je prota Dalibor i objasnio da Gospod najavljuje svoje stradanje i vaskrsenje prije svega da bi utvrdio sve učenike i apostole za događaje koji će uslijediti.

Hristovi učenici su bili prosti ribari te nisu razumjeli šta im je govorio i zbog toga su sinovi Zevedejevi, apostol Jakov i Jovan, zatražili od Gospoda da ih postavi u carstvu svome jednoga sa desne strane a drugoga sa lijeve strane svoje, jer su mislili da će Gospod još ovdje na zemlji uspostaviti svoje carstvo. Gospod im odgovara da nije na Njemu kao čovjeku, koji je primio istinsko tijelo ovdje na zemlji, da to određuje, ali da će krštenje i stradanja koje je On primio primiti i oni.

“Gospod je rekao svojim učenicima, apostolima, kao istinski čovjek: To carstvo na koje vi mislite ovdje na zemlji neće se dogoditi nego dolazi nešto veće i uzvišenije od toga – Carstvo nebesko koje će se tek zbiti i dogoditi pred vama”, rekao je prota Dalibor.

Gospod na kraju današnje jevanđeljske priče govori o tome da oni koji se smatraju vladarima naroda, koji gospodare, treba da služe jer gospodarstvo i vlast idu istovremeno sa službom – da služe svima ovdje na zemlji – te da se prvenstvo dobija smjernošću.

“Ako nema smirenosti onda je ljubav uzaludna”, poručio je sveštenik Milaković i dodao: “Zato i današnje Jevanđelje govori o smjernosti kao vrlini koju treba svi da imamo. Ako smjernost imamo imaćemo i ljubav. Ako je čovjek spreman u bilo kom poslu ovdje na zemlji, kao domaćin u svojoj kući ili vlasnik neke firme ili čovjek na funkciji, da služi svima oko sebe tako će biti prvi. Ta smjernost jeste ljubav prema bližnjima svojim i prema Bogu”, ocijenio je o. Dalibor i poručio da je spasenje u zajednici jer se čovjek sam kao jedinka nikad ne može spasiti na zemlji.

Ovo današnje Jevanđelje i ova nedjelja, koja je posvećena smjernosti prema Gospodu i prema bližnjima svojim i pokajanju, jeste i nedjelja Marije Egipćanke, velike Božije ugodnice koja je u Aleksandriji provela u razvratu punih 17 godina:

“Bila je primjer kako čovjek iz dubine grijeha može smjernošću i pokajanjem doživjeti nebeske visine i kao ona postati nevjesta Hristova. Došla je u Sveti grad Jerusalim da se pokloni Grobu i Časnome krstu, ali po promislu Božijem iako je više puta pokušavala nije mogla da uđe u hram Vaskrsenja.”

Govoreći dalje o žitiju ove svetiteljke, prota Dalibor je podsjetio da je Prepodobna Marija Egipćanka u hram jerusalimski ušla nakon što je obećala da će čitav svoj život posvetiti Bogu. Poslije toga prešla je rijeku Jordan i u pustinji se podvizavala narednih 50 godina isposničkim postom, molitvom i pokajanjem za svoje grijehove. Ona je primjer, naglasio je, dubokog pokajanja, kao i toga šta sve Gospod čini za nas ovdje na zemlji iako smo grešni i ništavni:

“Ako Hristos zaživi u nama i ako vaskrsne u srcima i dušama našim, vaskrsnućemo i mi kao što je vaskrsnula Marija Egipćanka. Neka ova sveta žena bude primjer svima nama, da oprostimo bližnjima svojim i zatražimo od Gospoda oprost za svoje grijehove. Da sagledamo srce svoje i dušu svoju, da vidimo gdje smo pogriješili i gdje se možemo ispraviti jer čovjek neprestano može da uzrasta u visinu rasta Hristovog.

Neka nas Gospod u ove dane Njegovoga stradanja, raspeća i pogrebenja, i vakrsenja, koji su pred nama, ukrijepi da se još bolje izdignemo u našim molitvama i da iz Vaskršnjeg posta izađemo kao bolji ljudi, da naš duhovni život uzdignemo bar za jedan stepen više nego kada smo ušli u njega, što je i smisao posta. Neka nam Vaskrsli Gospod i Sveta Marija Egipćanka budu u sve dane našega života ukrepljenje, primjer, radost, ljubav i smjernost, u srcima našim”, zaključio je protojerej-stavrofor Dalibor Milaković.

Vesna Dević