Slava Zociste 4

У Зочишту прослављена манастирска слава

Име: 15. 07.2022-Slava manastira Zociste; Опис: У Зочишту прослављена манастирска слава Тип: audio/mpeg

Преко хиљаду вјерника на празник Светих врача Козме и Дамјана, празник прославило у манастиру Зочиште поред моштију светих бесребреника

 

У Манастиру Светих врача Козме и Дамјана у Зочишту у четвртак 14. јула 2022. године молитвено и саборно је прослављена слава ове косовско-метохијске светиње, коју је саборно са молитвом на уснама и у срцу, прославило преко хиљаду пристиглих вјерника, јавила је за наш Радио сестра Оливера Радић, новинар и професор у Ораховцу.

Светом Литургијом је началствовао игуман Манастира Светих Архангела у Призрену архимандрит Михаило уз саслужење тринаест свештеника и једног ђакона из Митрополије Црногорско-приморске и епархија Рашко-призренске и Нишке. Вјерници су организовано аутобусима и аутомобилима пристигли из Црне Горе, Београда, Крагујевца, Краљева и других градова Србије, а било је и вјерника из Сјеверне Македоније и Републике Српске. Велики број домаћина славе, пријављених и за наредну годину, посвједочио је велику везаност нашег народа за овај манастир и Свете бесребренике и исјелитеље Козму и Дамјана.

Сабранима се бесједом обратио отац Михаило игуман Светоархангелски који је, између осталог, казао да су искушења која овај свијет носи огромна, али је благодат Божја изнад њих. Само смо дужни да се молимо.

На крају се сабранима захвалио игуман Зочиште Ахимандрит Стефан.

Манастир Светих Врача су албански екстремисти минирали 13. септембра 1999. године. Братство се после прогона вратило на рушевине, на празни Свете Петке, октобра 2004, а црква је од истог камења обновљена до Светих Врача 2007. године када је обављено освећење.

У цркви се поред моштију Светих врача Козме и Дамјана чува и Икона ових светитеља са иконостаса која је преживела минирање.

На тонском запису, извјештају и фотографијама благодаримо Оливери Радић.