Призрен 6

Отац Ђорђе Стефановић: ,,Као да се распето Косово преселило у Црну Гору“

Име: 07.07.2020 otac Djordje Stefanovic Lljeviska; Опис: Као да се распето Косово преселило у Црну Гору Тип: audio/mpeg

Преносећи благослов цркве Богородице Љевишке и царског града Призрене слушаоцима Радија “Светигора“, свештеник Ђорђе Стефановић парох призренски говорио је и о утисцима које носи са једне од литија улицама Херцег Новог, коју је имао благослов да предводи.

Народ у Црној Гори је одлучан да истраје у борби за своју и слободу Цркве и ми се молимо да до тога дође. Када сам из Призрена дошао у Херцег Нови имао сам осјећај као да се Косово преселило у Црну Гору у смислу страдања и распињања, само што у Црној Гори нису у питању Албанци већ, нажалост, локална власт. Црна Гора је тренутно на распећу, али ја се надам да ће народ у Црној Гори истрајати и да неће дозволити да га власт срозава на неке своје безумне мјере. Народ у Црној Гори је диван, и ту се увијек осјећам међу својима. Пошто долазим из Призрена, гдје има свега десетак православних, радују ме доласци у Црну Гору јер долазим међу своје“– казао је отац Ђорђе.

Након 16 година поново ће се чути звона са цркве Богородице Љевишке у Призрену- каже отац Ђорђе старјешина Љевишког духовног бисера.

Звона су благодарећи вишегодишњем великом труду, упорности и раду оца Ђорђа и његових сарадника, постављена у суботу 04. јула 2020. године и за пар дана, када се изврши потребно уштимавање – поново ће одјекивати древним, српским царским градом Призреном.

Отац Ђорђе нам је, преносећи ову дивну вијест, која ће многим Србима бити подстрек да остану на својим кућним огњиштима на Метохији и Косову, говорио и о самом току обнове ове Светиње која је много пострадала током мартовског погрома 2004. године од стране албанских екстремиста.

Отац Ђорђе, који је већ 5 година старешина Љевишке, подвлачи да је посебно значајно што је црква поново богослужбена и позива Србе да долазе у царски град Призрен, што је чешће могуће и да се моле за наш народ који живи и опстаје на Косову и Метохији.
Црква Богородице Љевишке налази се на списку свјетске културне баштине УНЕСКО, а храм је познат и по изузетној Богородичиној фрески – Елеуси, (Милостива Милосница).