Отац Евсевије 1

Отац Евсевије (Меанџија): “Чистимо своје душе молитвом“

Име: 28.12.2021-Otac Evsevije Meandzija; Опис: Чистимо своје душе молитвом Тип: audio/mpeg

Архимандрит Евсевије (Меанџија) који служи као парохијски свештеник у Атини говорио је за Радио ,,Светигору“ о прослави Божића у Грчкој. Он каже да ове године празник рођења Христовог није прослављен на начин како је то уобичајено, да цркве нису биле пуне као што је то био обичај протеклих година, прије корона вируса, због бојазни и мјера које су скоро све земље, па и Грчка, увеле како би заштитиле народ од ове пошасти.

Ово вријеме корона вируса, одласци, растанци до сусрета на неком бољем мјесту, разне тешкоће са којима се свакодневно сусрећемо, нама Хришћанима не могу помутити ону тиху радост и свјетлост, која се све више појачава како се приближавамо Витјелемској пећини у којој ће се за неколико седмица родити Спас роду људском- Богомладенац Христос. Наша је радост већа када је дијелимо са драгим људима.

Са оцем Евстатијем смо се радовали заједно ходећи за оном витјелемском звијездом до пећине у којој ће се родити Христос.

,,Радост живота у Господу, оваплоћеном у Богомладенцу Христу, нико не може да нам одузме и поред свих потешкоћа које нас сналазе. Радост богослужбеног живота мора бити спојена са нашим састрадавањем са нашим ближњима“- казао је отац Евсевије (Меанџија).
Отац Евсевије каже да му недостаје топлина прослављања обичаја у недјељама пред Божић: Дјетињци, Материце и Оци када вежемо једни друге концима љубави и љубављу се откупљујемо. Толико је топлине и љепоте у овим данима да скоро да и не осјетимо реалну хладноћу ових дана.

Отац Евсевије каже да као дијете није имао ту срећу да упозна ове празнике, због периода комунизма који је тада увелико владао, али од своје средње школе отац Евсевије креће путем црквеног живота, затим и на монашки пут.

Сви се унапријед радујемо оном дану кад ћемо на Божић чути да се заори онај радосни поздрав Мир Божји-Христос се роди! За нас хришћане рађа се Спас од гријеха, смрти и ништавила, ослобађа нас окова страха, бриге и заповиједа нам Радујте се и Мир Вам.
Отац Евсевије нас је поучио о значају Божићног и поста уопште за хришћанина, исповијести и Светог Причешћа. Говорио је и о духовном животу Грка али и Срба у Грчкој, подсјећајући на љепоту грчког богослужења.

,,Након уласка у Европску унију, са приливом материјалних средстава, у Грчкој се акценат више даје на материјалном него на духовном, тако да се осјећа криза духовности. Грчки старци Светогорци су успјели да сачувају изворну духовност и да је пренесу млађим нараштајима. Надамо се да ће кроз корона кризу људи доћи себи, покајати се и вратити предањском животу како би успјели да сачувамо своју вјеру и опет имали вишечлане породице. Мали број Срба у Грчкој живи литургијским животом, док већи број вјерују у Господа али не живе литургијски. Престају да славе крсну славу што је забрињавајуће“- каже отац Евсевије позивајући на свенародно покајање.

Он додаје да су најпознатији српски Светитељи међу Грцима Свети Владика Николај и Свети Ава Јустин а такође и старац Тадеј. Посебно је у Грчкој читано дјело старца Тадеја ,,Какве су ти мисли такав ти је живот“ која је снимљена и у аудио облику. Међу Србима овдје се највише славе празник Светог Саве и Видовдан“- каже Архимандрит Евсевије.

Познати иконописац отац Евсевије (Меанџија) који тренутно иконопише лик мајке Божије, говорио је и о Божићној иконографији и њеној љепоти и специфичностима.

,,Стање у Грчкој везано за корона вирус је веома тешко.

Треба бити опрезан и поштовати здравствене мјере али се најприје морамо чврсто уздати у милост Божију. Покајмо се и будимо пажљивији једни према другима. Изађимо из свог самољубља и егоизма. Бог је увијек са нама. Чак је и смрт само почетак нашег вјечног живота, и води у загрљај Господу Христу. Молимо се за престанак короне али и за покајање. Радујте се вјечном радошћу и сјетом ка Царству небеском у Господу нашем Исусу Христу, витлејемском Богомладенцу“- казао је отац Евсевије, упутивши топлу Божићну поруку слушаоцима нашег Радија.

Слободанка Грдинић