Anastasije Radovic Moracki

Живописац теолог и пјесник Анастасије Радовић Морачки: “Мој стриц Амфилохије Радовић је …”

Име: Zivopisac- Anastasije Radovic-Moracki; Опис: Живописац теолог и пјесник Анастасије Радовић Морачки Тип: audio/mpeg

У прилогу емитујемо разговор са познатим живописцем, теологом и пјесником, Анастасијем Радовићем Морачким, који је дао за Рас телевизију, и емисију “Скица за портрет”

 

У веома занимљивом разговору који је водио новинар Петар П. Поповић уредник и водитељ емисије “Скица за портрет”, Анастасије Радовић Морачки, говори о свом стрицу блаженопочившем Митрополиту црногорско-приморском Амфилохију, о свом тридесетогодишњем раду и стваралаштву

На крају прилога је разговор са свештеником Радом Тодоровићем, старешином цркве Свете Тројице у Шапцу, који је говорио о храму који се налази у пределу званом Љетњиковац.

 

Анастасије Радовић МорачкиАнастасије Радовић Морачки, рођен је 1970. године у Колашину. Одрастао је поред манастира Мораче, као потомак предака који су уткали себе у српску историју, Војводе Мине Радовића и Хајдук Вељка Петровића. После завршене основне школе, своје школовање наставио је у Богословији Светог Саве у Београду од 1985-1990. године, да би потом завршио Теолошки факултет у Атини.

Уз повремени преводилачки рад, осликавањем православних светиња бави се преко тридесет година и убраја се међу водеће актуелне српске зографе и живописце. Радовићеве фреске украшавају и оплемењују више од двадесет храмова на просторима региона, а од његових најзначајнијих радова можемо издвојити величанствене живописе у храму Светог Јована Владимира у Бару, храма Васкрсења Христовог у Подгорици, крипти храма Светог Саве у Београду, цркви Светог Димитрија у Косовској Митровици, цркви Рођења Пресвете Богородице у Љубињу, капели Светог Луке Војнојасенецког на Војномедицинској академији у Београду и др. Међу последњима које је живописац Анастасије Радовић осликао је храм Пресвете Тројице у Шапцу, гдје је овај разговор и сниман у сали парохијског дома, благодарећи старешини свештенику Раду Тодоровићу.

Благодаримо новинару Петру Б. Поповићу, и телевизији Рас, на преузетом разговору, као и умјетнику, живописцу, теологу и пјеснику Анастасију Радовићу Морачком, и свештенику Раду Тодоровићу пароху у Шапцу.

Приредио: мр Александар Вујовић, уредник Катихетског програма Радио Светигоре