O. Gojko Perović

Otac Gojko Perović: Anticrkveni tonovi sa Kongresa DPS-a svađaju braću i nanose društvenu štetu

Anticrkveni tonovi koji su se danas mogli čuti sa Kongresa Demokratske partije socijalista (DPS) zbunjuju ljude, svađaju braću i nanose društvenu štetu, ocijenio je protojerej-stavrofor Gojko Perović, rektor Cetinjske bogoslovije.

Otac Gojko je agenciji MINA rekao da predsjednik Crne Gore Milo Đukanović “neumoran u pravljenju i produbljivanju podjela”.

“Nije razumio građane države čiji je predsjednik, kao što ne razumije sopstvenu crnogorsku istoriju”, poručio je rektor Cetinjske bogoslovije.

On je naveo da je Srpska pravoslavna crkva (SPC), iako ima nacionalni predznak, Crkva svih vjernika bez obzira na njihovu naciju:“Kao što je Crna Gora država svih njenih građana, bez obzira na njihov identitet, iako je ime nase zemlje, izmedju ostalog i ime jedne nacije.”

Prota Gojko je poručio da SPC ima jasan i nedvosmislen kontinuitet sa Crkvom iz Kraljevine Crne Gore, koja je bila i svetosavska i vidovdanska i koja je čuvala jasnu orjentaciju ka obnovi jedinstva sa Pećkom patrijaršijom, koje se i desilo i koje su podržali svi njeni sveštenici, vladike i monasi.

Istakao je da Crkvu ne zanimaju identitetske podjele, jer je ona za sve ljude dobre volje.

“Ali ovakvi anticrkveni tonovi sa Kongresa jedne nominalno građanske i sekularne stranke zbunjuju ljude, svađaju braću i nanose društvenu štetu”, zaključio je protojerej-stavrofor Gojko Perović, rektor Cetinjske bogoslovije, prenijele su Vijesti.