Пљевља литија

Отац Гојко Перовић поручио с литије у Пљевљима: Иди, медо, у своју рупу

Име: 22 06 2020 Otac Gojko Perovic Pljevla; Опис: Отац Гојко Перовић са литије у Пљевљима Тип: audio/mpeg

Вечерас је служен молебан Пресветој Богородици у цркви Свете Петке у Пљевљима. Након молебана крено је крсни ход улицама града Патријарха Варнаве. По завршетку литије, испред цркве Свете Петке, вјерном народу се обратио ректор Цетињске богословије отац Гојко Перовић.

“Сви ви, драга браћо и сестре, којих је овдје тачно 199, да Бог да се хиљадили кад за то дође вријеме”, рекао је отац ректор.

Пренио је поздраве Владике Атанасија, који још увијек не може да дође у Пљевља и рекао да је он молитвено присутан, напоменувши да је молитва “древни онлајн” и да нам омогућава да се сви повежемо и да будемо на једној линији љубави, братске бриге и молитве.

“Ову литију настављамо тачно тамо гдје смо стали”, казао је, напоменувши да смо стали кад је Влада рекла да је примила к знању наше експертске приговоре на њихов експертски закон и да су рекли да су приговори и стручни и оправдани и да ће одговорити. “Би вирус корона и прође и би проглашен крај епидемије, и Митрополит писао премијеру да наставимо разговоре, и ево до дана данашњега нико нам не одговара, а прошло је више од мјесец дана”, нагласио је отац Гојко. “Добили смо други одговор, нашег оца Сашу, пароха пљеваљског, хоће да прогнају из Пљеваља”, рекао је.

“На оца Сашу је пао терет јер Митрополит Амфилохије, Владика Атанасије и Владика Јоаникије неће да пођу на шалтер и да пријаве СПЦ као да постоји од јутрос”, поручио је отац Гојко и рекао да можемо да се евидентирамо, али на понижење и на примјену закона нећемо да пристанемо.

Осврнуо се и на прославе матуре ових дана и на дефилее матураната градским улицама, рекавши: “И ово је, господо из власти, једна велика матура наше Цркве, и ово је свечани матурски дефиле, обукли смо на себе најбоља одијела: вјеру, љубав и наду и ми то са себе не скидамо!”

Такође је отац Гојко скренуо пажњу на то да на литијама и око цркве није мјесто бакљама и петардама, да има мјеста гдје оне лијепо свијетле, али испред цркве је мјесто свијећама и црквеним барјацима.
Отац Гојко је још једном подвукао да је све што је српско и црногорско, и све што је црногорско је и српско у бићу нашег народа.

Отац Гојко је такође прокоментарисао оптужбе да је Црква и народ на литијама против државе и да су литије напад на државу. “Ако неко напада државу, то је на првом мјесту онај који не поштује Устав ове земље”, рекао је отац Гојко, нагласивши да је то њен предсједник Мило Ђукановић који крши Устав члан 14 у коме стоји да су Црква и држава одвојене, а он прави своју цркву.

“Крши Устав ове земље премијер Марковић када нуди да замрзне, да обустави примјену Закона”, казао је, додајући да не може да нуди нешто што законски не функционише. “Крши Устав ове земље НКТ, јер у члану 10 Устава Црне Горе пише да је све дозвољено што уставом и законом није забрањено, а мјера да нас мора бити 200, не пише ни у једном закону ове земље”, такође је рекао. “И крши закон ове земље директор полиције господин Веселин Вељовић, јер је данас кренуо да прича како је православље наводно угрожено и како смо ми четници, партизани, ванземаљци и не знам шта све не. Није његово, као директора полиције, то му изричито закон забрањује да коментарише и политички квалификује било који јавни скуп, а не СПЦ”, рекао је отац Гојко, нагласивши да православље није наводно угрожено, већ је његова прича наводна, јер наводи на мржњу и на сукобе на које ми не пристајемо. “И када нам кажу да се ми као Црква бавимо политиком… Па ми смо као човјек који је кренуо шумом па је срео међеда, па кад се рве са њим или бјежи од њега, онда се тај човјек бави међедом да би избјегао ту невољу. Е тако се ми бавимо политиком! Иди, медо, у своју рупу, зима је прошла”, сликовито је објаснио отац Гојко.

“Ми смо слободни народ, слободни грађани, хришћани, вјерници, ми смо Пљевља, ми смо Црна Гора”, закључио је своје обраћање отац Гојко Перовић.

Тијана Лекић