Pljevlja litija

Otac Gojko Perović poručio s litije u Pljevljima: Idi, medo, u svoju rupu

Ime: 22 06 2020 Otac Gojko Perovic Pljevla; Opis: Otac Gojko Perović sa litije u Pljevljima Tip: audio/mpeg

Večeras je služen moleban Presvetoj Bogorodici u crkvi Svete Petke u Pljevljima. Nakon molebana kreno je krsni hod ulicama grada Patrijarha Varnave. Po završetku litije, ispred crkve Svete Petke, vjernom narodu se obratio rektor Cetinjske bogoslovije otac Gojko Perović.

“Svi vi, draga braćo i sestre, kojih je ovdje tačno 199, da Bog da se hiljadili kad za to dođe vrijeme”, rekao je otac rektor.

Prenio je pozdrave Vladike Atanasija, koji još uvijek ne može da dođe u Pljevlja i rekao da je on molitveno prisutan, napomenuvši da je molitva “drevni onlajn” i da nam omogućava da se svi povežemo i da budemo na jednoj liniji ljubavi, bratske brige i molitve.

“Ovu litiju nastavljamo tačno tamo gdje smo stali”, kazao je, napomenuvši da smo stali kad je Vlada rekla da je primila k znanju naše ekspertske prigovore na njihov ekspertski zakon i da su rekli da su prigovori i stručni i opravdani i da će odgovoriti. “Bi virus korona i prođe i bi proglašen kraj epidemije, i Mitropolit pisao premijeru da nastavimo razgovore, i evo do dana današnjega niko nam ne odgovara, a prošlo je više od mjesec dana”, naglasio je otac Gojko. “Dobili smo drugi odgovor, našeg oca Sašu, paroha pljevaljskog, hoće da prognaju iz Pljevalja”, rekao je.

“Na oca Sašu je pao teret jer Mitropolit Amfilohije, Vladika Atanasije i Vladika Joanikije neće da pođu na šalter i da prijave SPC kao da postoji od jutros”, poručio je otac Gojko i rekao da možemo da se evidentiramo, ali na poniženje i na primjenu zakona nećemo da pristanemo.

Osvrnuo se i na proslave mature ovih dana i na defilee maturanata gradskim ulicama, rekavši: “I ovo je, gospodo iz vlasti, jedna velika matura naše Crkve, i ovo je svečani maturski defile, obukli smo na sebe najbolja odijela: vjeru, ljubav i nadu i mi to sa sebe ne skidamo!”

Takođe je otac Gojko skrenuo pažnju na to da na litijama i oko crkve nije mjesto bakljama i petardama, da ima mjesta gdje one lijepo svijetle, ali ispred crkve je mjesto svijećama i crkvenim barjacima.
Otac Gojko je još jednom podvukao da je sve što je srpsko i crnogorsko, i sve što je crnogorsko je i srpsko u biću našeg naroda.

Otac Gojko je takođe prokomentarisao optužbe da je Crkva i narod na litijama protiv države i da su litije napad na državu. “Ako neko napada državu, to je na prvom mjestu onaj koji ne poštuje Ustav ove zemlje”, rekao je otac Gojko, naglasivši da je to njen predsjednik Milo Đukanović koji krši Ustav član 14 u kome stoji da su Crkva i država odvojene, a on pravi svoju crkvu.

“Krši Ustav ove zemlje premijer Marković kada nudi da zamrzne, da obustavi primjenu Zakona”, kazao je, dodajući da ne može da nudi nešto što zakonski ne funkcioniše. “Krši Ustav ove zemlje NKT, jer u članu 10 Ustava Crne Gore piše da je sve dozvoljeno što ustavom i zakonom nije zabranjeno, a mjera da nas mora biti 200, ne piše ni u jednom zakonu ove zemlje”, takođe je rekao. “I krši zakon ove zemlje direktor policije gospodin Veselin Veljović, jer je danas krenuo da priča kako je pravoslavlje navodno ugroženo i kako smo mi četnici, partizani, vanzemaljci i ne znam šta sve ne. Nije njegovo, kao direktora policije, to mu izričito zakon zabranjuje da komentariše i politički kvalifikuje bilo koji javni skup, a ne SPC”, rekao je otac Gojko, naglasivši da pravoslavlje nije navodno ugroženo, već je njegova priča navodna, jer navodi na mržnju i na sukobe na koje mi ne pristajemo. “I kada nam kažu da se mi kao Crkva bavimo politikom… Pa mi smo kao čovjek koji je krenuo šumom pa je sreo međeda, pa kad se rve sa njim ili bježi od njega, onda se taj čovjek bavi međedom da bi izbjegao tu nevolju. E tako se mi bavimo politikom! Idi, medo, u svoju rupu, zima je prošla”, slikovito je objasnio otac Gojko.

“Mi smo slobodni narod, slobodni građani, hrišćani, vjernici, mi smo Pljevlja, mi smo Crna Gora”, zaključio je svoje obraćanje otac Gojko Perović.

Tijana Lekić