Otac Gojko Perović

Otac Gojko Perović: SPC je pravni i istorijski nasljednik Crkve u Kraljevini Crnoj Gori

U pogledu imovinskog nasljeđa stvar jasna i jedini kompetentni organi da se tom temom bave – nijesu ni poslanici u skupštini, ni mediji – nego sudovi u Crnoj Gori – kaže paroh podgorički Gojko Perović

 

Protojerej  – stavrofor i paroh podgorički Gojko Perović kaže da u svakom pogledu, pravnom, istorijskom i duhovnom Srpska pravoslavna crkva je nasljednik pravoslavne crkve i knjaževini i kraljevini Crnoj Gori.

Perović je u izjavi za portal Dana podsjetio da je pravni položaj, legitimitet i kontinuitet Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori, odnosno njene četiri eparhije – okvirno riješen aktuelnim Zakonom o slobodi vjeroispovjesti i činjenicom da je naša Crkva evidentirana pred državnim organima.

– Odnos Crkve i države detaljnije može biti riješen potpisivanjem ugovora između ove dvije strane. U svakom pogledu, pravnom, istorijskom i duhovnom SPC je nasljednik Pravoslavne Crkve i knjaževini i kraljevini Crnoj Gori. Mi smo, kao narod i sveštenstvo, nasljednici onih koji su slavili Vidovdan i Savindan kao najsvečanije dane u godini; onih čiji je poglavar nosio titulu “egzarh pećkog trona” i koji je bio predsjedavajući crkvenog tijela sačinjenog radi ujedinjenja Srpske pravoslavne crkve. Mi današnji sveštenici smo nasljednici onih časnih i hrabrih sveštenika koji su Božiju službu služili u vrijeme Kraljevine Crne Gore, i nastavili – svi do jednog – da je služe i u obnovljenoj i ujedinjenoj SPC – ističe Gojko Perović.

On ističe da je u pogledu imovinskog nasljeđa stvar jasna i jedini kompetentni organi da se tom temom bave – nijesu ni poslanici u skupštini, ni mediji – nego sudovi u Crnoj Gori.

– Drugim organizacijama, koji ni kod vjernog naroda u Crnoj Gori, niti igdje van granica Crne Gore, u pravoslavnom svijetu, ne predstavljaju pravoslavlje niti Crkvu Božiju – a ipak se u javnosti i pred institucijama Crne Gore lažno predstavljaju kao “Crnogorska pravoslavna crkva” (CPC) isto treba dati sva prava na djelovanje, osnivanje i sticanje imovine. Ta prava ne mogu biti starija od 2000 godine kada je ta organizacija registrovana. Niti mogu imati kontinuitet ni sa jednom temom iz prošlosti Crkve u Crnoj Gori, pošto se uglavnom radi o bivšim, raščinjenim sveštenicima Carigradske patrijaršije ili ljudima koji su sluzbovali u SPC, ali izvan granica Crne Gore. Oni su do danas, u mantije obukli i jednu grupu ljudi mlađih od sebe. Međutim to može biti činjenica za neki državni šalter u Crnoj Gori, ali nikako za pravoslavne vjernike koji su oduvjek znali i danas znaju da je kanonska, blagoslovena Crkva u Crnoj Gori – bez obzira kakvo ime ona nosila kroz istoriju – jedna, jedina i jedinstvena – zaključuje protojerej – stavrofor i paroh podgorički Gojko Perović.

Izvor: Dan