Отац Гојко Перовић

Отац Гојко Перовић: СПЦ је правни и историјски насљедник Цркве у Краљевини Црној Гори

У погледу имовинског насљеђа ствар јасна и једини компетентни органи да се том темом баве – нијесу ни посланици у скупштини, ни медији – него судови у Црној Гори – каже парох подгорички Гојко Перовић

 

Протојереј  – ставрофор и парох подгорички Гојко Перовић каже да у сваком погледу, правном, историјском и духовном Српска православна црква је насљедник православне цркве и књажевини и краљевини Црној Гори.

Перовић је у изјави за портал Дана подсјетио да је правни положај, легитимитет и континуитет Српске православне цркве у Црној Гори, односно њене четири епархије – оквирно ријешен актуелним Законом о слободи вјероисповјести и чињеницом да је наша Црква евидентирана пред државним органима.

– Однос Цркве и државе детаљније може бити ријешен потписивањем уговора између ове двије стране. У сваком погледу, правном, историјском и духовном СПЦ је насљедник Православне Цркве и књажевини и краљевини Црној Гори. Ми смо, као народ и свештенство, насљедници оних који су славили Видовдан и Савиндан као најсвечаније дане у години; оних чији је поглавар носио титулу “егзарх пећког трона” и који је био предсједавајући црквеног тијела сачињеног ради уједињења Српске православне цркве. Ми данашњи свештеници смо насљедници оних часних и храбрих свештеника који су Божију службу служили у вријеме Краљевине Црне Горе, и наставили – сви до једног – да је служе и у обновљеној и уједињеној СПЦ – истиче Гојко Перовић.

Он истиче да је у погледу имовинског насљеђа ствар јасна и једини компетентни органи да се том темом баве – нијесу ни посланици у скупштини, ни медији – него судови у Црној Гори.

– Другим организацијама, који ни код вјерног народа у Црној Гори, нити игдје ван граница Црне Горе, у православном свијету, не представљају православље нити Цркву Божију – а ипак се у јавности и пред институцијама Црне Горе лажно представљају као “Црногорска православна црква” (ЦПЦ) исто треба дати сва права на дјеловање, оснивање и стицање имовине. Та права не могу бити старија од 2000 године када је та организација регистрована. Нити могу имати континуитет ни са једном темом из прошлости Цркве у Црној Гори, пошто се углавном ради о бившим, рашчињеним свештеницима Цариградске патријаршије или људима који су слузбовали у СПЦ, али изван граница Црне Горе. Они су до данас, у мантије обукли и једну групу људи млађих од себе. Међутим то може бити чињеница за неки државни шалтер у Црној Гори, али никако за православне вјернике који су одувјек знали и данас знају да је канонска, благословена Црква у Црној Гори – без обзира какво име она носила кроз историју – једна, једина и јединствена – закључује протојереј – ставрофор и парох подгорички Гојко Перовић.

Извор: Дан