Отац Гојко Перовић

Отац Гојко Перовић: Власт хтјела да прича о уређењу Цркве, дата непристојна понуда

Име: 13 06 2020 otac gojko; Опис: "13_06_2020_otac_gojko". Тип: audio/mpeg

“Челници власти у Црној Гори су током разговора са представницима Митрополије црногорско-приморске хтјели да причају о уређењу Цркве, што је неуставно и чиме политичари не треба да се баве”, казао је протојереј-ставрофор Гојко Перовић, ректор Цетињске богословије, на синоћњој трибини „Религија, филозофија и наука у 21. вијеку“ у ПР Центру у Подгорици.

Трибина“До разговора је дошло и договорено је да не буде обавијештена јавност, јер се нисмо имали чим похвалити, ни представници власти, ни представници Цркве. Састанак је био као судар свјетова. Представници Цркве су ишли да причају о закону, а челници власти су хтјели да причају о уређењу Цркве у држави, што је неуставно и чиме политичари не треба да се баве. Добили смо једну непристојну понуду”, рекао је о. Гојко.

Он је објаснио да тек на крају састанка понуђена суспензија закона, те да је та понуда у ствари куповина времена пред изборе, како се та тема не би рјешила благовремено, него да бисмо са њом ушли у предизборну кампању:

“Ми то задовољство господи из власти, у оној мјери у којој смо разумни грађани, нећемо дозволити”, поручио је о. Гојко.

Предсједник ДЕМОС-а Миодраг Лекић на трибини „Религија, философија и наука у 21. вијеку“ је казао да прогресиван човјек данас у Црној Гори било које нације, био он атеиста или религиозан, треба да подржи одбрану Цркве у овом тренутку пред једним силеџијством које носи хаос..

„Црква ми дјелује много европскије као да се она сада налази у процесу интеграција са Европском унијом, него политичари који се куну у европске стандарде, а који подваљују на један примитиван, средњевјекован начин. Знамо те профиле, знамо њихову шверцерску биографију који хоће да на конгресу једне формално љевичарске партије прокламују нову цркву, па не знају и мијењају у петнаест дана прво црногорска, па не него православна”, казао је Лекић и додао да је неопходно отворити искрени дијалог у друштву о односу Цркве и државе.

Професор на Универзитету Црне Горе Милан Поповић је казао да нас није напао само нови корона вирус, већ хибрид који је задесио Црну Гору.

“Имали смо хибрид овог природног патогена КОВИД -19 и једног хуманог патогена ДПС 89. Тај је хибрид продужен до данашњег дана”, рекао је Поповић.

Он је оцијенио да да је Црква много боље положила тест посвећености хуманизму и човјеку у односу на научнике у Црној Гори, посебно онај дио научника који сједи у Националном координационом тијелу.

“Оног момента када је премијер рекао да литије представљају опасност за здравље, а окупљање поводом Дана независности не представља опасност по здравље, ти експерти и ти представници науке су ћутали”, казао је Поповић.

“На тај начин су се сви заједно наругали Уставу и начелу дискриминације”, закључио је Поповић.