Otac Jovan Plamenac

Отац Јован Пламенац: “Док мене оптужују низашта медији медији ћуте о девастацији Његошевог гроб на Ловћену, гажењу његовог аманета и основних цивилизацијских норми“

Име: 10. 11. 2020 Otac Jovan Plamenac; Опис: Док мене оптужују низашта медији медији ћуте о девастацији Његошевог гроб на Ловћену, гажењу његовог аманета и основних цивилизацијских норми Тип: audio/mpeg

“Догађај у Брчелима, који је узбуркао јавност, и баналне оптужбе на мој рачун биле су само онај снијег који је пао како би свако показао свој траг. У Црној Гори, која је сада буре барута, потребна је само једна овако банална искра, и догађај који у неком нормалном времену и друштву не би био ни примијећен, да се покрене читава лавина осуда на мој рачун“- казао је протојереј Јован Пламенац парох барски коментаришући своје привођење на Митроповдан у барску полицију.

Отац Јован каже да сам догађај није представљао ништа необично али је био иницијална каписла која је отворила причу реалности и стварности данашње Црне Горе.

Говорећи о свом претку Митрополиту Арсенију (Пламенцу) отац Јован каже да је он живио у осамнаестом вијеку и три године био на трону Цетињских Митрополита у оно тешко вријеме слично овом данашњем.

То је било вријеме које је родило ово вријеме, вријеме сукоба између Црногораца, борбе за превласт, за првенаштво“- каже отац Јован.

Он наглашава да је приведен у полицију без доказа да је направио кривично дјело.

Није подигнута чак ни оптужница против мене и мог сина Крста, и питање је да ли ће уопште бити подигнута, а медији су ме већ осудили да сам девастирао гробницу свог претка. Ти исти медији ћуте о девастацији Његошевог гроб на Ловћену, гажењу његовог аманета и основних цивилизацијских норми“- каже отац Јован.

Упоређујући ово вријеме у којем је живио Митрополит Амфилохија са временом Светог Петра Цетињског отац Јован каже да је Митрополитов живот био тежи од живота Светог Петра Цетињског, који је отишао из овог живота са жељом да измири Бајичане и Доњокрајце.

Нажалост, наш Митрополит је отишао са спознајом да је Црна Гора дубоко подијељена. Дан пред упокојење Митрополита Амфилохија, када се већ било погоршало његово здравствено стање, заспао сам да мало одморим преко дана и сањао Митрополита како улази кроз једна камена врата. Сјео је на једну ниску столицу, ја сам чучнуо поред њега и љубио му руку и плакао…плакао…плакао….плакао као мало дијете. А он ми је чврсто стегао руку као што је то радио када даје благослов. Тада сам се пробудио.“- каже отац Јован.

Група која себе зове ,,Сељани“ са комитским маскама упала је у суботу вечеу манастир Брчели како би оптужили свештеника Јована Пламенца да хоће да наводно хоће да опљачка гробницу свог претка Митрополита Арсенија Пламенца.

Овим поводом огласио се и Епископ диоклијски г. Методије који је казао да је у вријеме када је наша Црква у жалости за блаженог спомена Митрополитом Амфилохије, непотребно дизање тензија због радова на гробници митрополита Арсенија Пламенца у манастиру Горњи Брчели, те да ће све бити завршено с Божјим благословом и у сагласју са законима државе Црне Горе.

Слободанка Грдинић