Otac Marko (Kalanj) o tri hrišćanske svetinje u Cetinjskom manstiru

Otac Marko (Kalanj) o tri hrišćanske svetinje u Cetinjskom manstiru

Ime: 30.10.2017 O LUKA I O. MARKO O TRI SVETINJE; Opis: O tri svehrišćanske svetinje Tip: audio/mpeg

Povodom proslave u Mitropoliji Crnogorsko-primorskoj 220 godišnjice prenosa tri svehrišćanske svetinje (Desnice Svetog Jovana Krstitelja, čestice Časnog Krsta i ikone Bogorodice Filerimske) koje se konačno završilo na Cetinju, iz arhive našeg Radija donosimo emisiju u kojoj otac Marko Kalanj govori o načinu na koji je Desna Ruka preteče Gospodnjeg stigla u Cetinjski manastir.

Ruka Svetog Jovana Krstitelja – koja je, nakon što ju je iz Sevastije u Antiohiju prenio Sveti apostol Luka, bila u Carigradu, na Malti, u Italiji, u carskoj Rusiji, te nakon boljševičke revolucije u Danskoj i u Beogradu, odakle je 1941. prenijeta u manastir Ostrog – dospjela je u Državni trezor Republike Crne Gore. Kako je otkriveno gdje se nalazi i kako je iz Trezora prenijeta u Cetinjski manastir, priča nam arhimandit Marko (Kalanj), u to vrijeme iguman Cetinjskog manastira.

Takođe iz arhive Radija donosimo i besjedu blaženopočivšeg Arhimanrita Luke (Anića) o Ikoni Bogorodice Filerimos na Nedjelju pravoslavlja 2002. godine.