Отац Милосав Јовановић

Отац Милосав Јовановић: “Немамо ни слободу кретања“

Име: 14.07.2020 otac Milosav Jovanovic; Опис: Немамо ни слободу кретања Тип: audio/mpeg

Умјесто петровданске честитке, поводом градске и славе Петрове цркве у Бијелом Пољу, бјелопољским паросима свештеницима Милосаву Јовановићу и Синиши Јанковићу, уручени су позиви да се јаве 13. јула на информативни разговор у својству грађана, у Центар безбједности Бијело Поље. Разлог за то је ауто-литија, која је у недјељу, 12. јула кренула из Берана ка Бијелом Пољу, поводом славе града и бјелопољског Храма, иако при том нијесу прекршене прописане здравствене мјере, казао је за Радио ,,Светигору“ отац Милосав Јовановић.

Отац Милосав је задржан више од сат и по времена на степеницама пред улазом у Центар безбједности под изговором да тренутно нису у могућности да га приме на разговор.
“Да ли је ово био неки покушај понижавања мене као свештеника и Цркве Божиј, то не знам, али поручујем им да Цркву Божију није могуће понизити. Позивам све и да се запитају шта ће бити после свега овога. Све ће ово проћи док ће иза нас остати наш образ, част и потомство.

С обзиром да је велики број наших суграђана, који раде у тим институцијама, крштен у цркви Светих апостола Петра и Павла, поручујем им да није добро да, ако су се у Христа, да тог истог Христа и гоне. Свештенство, монаштво и бјелопољска Црквена општина огласили су се данас саопштењем за јавност у коме позивамо на разум и да људи себи не дозволе овако срамне поступке. У току је незапамћен прогон свештенства у Бијелом Пољу.

Од када је Петрова црква била оскрнављена и отета, није доживјела овако сраман чин да се народу брани да се у њу долази и да се врши оваква дискриминација свештенства у граду у коме се толико говорило о слободи и поштовању вјере“- каже отац Милосав.

ФБСвештеник Милосав подсјећа и на догађај који се десио само двадесет четири сата касније када се у Бијелом Пољу прослављао Дан државности Црне Горе.

“Ми немамо ништа против те прославе, нас само брине чињеница да, иако су на прослави грубо кршене мјере НКТ-а, ни један полицијски службеник није контролисао ову колону која се кроз град кретала уз сирене, државне симболе и ватрено оружје. У двадесет четири сата у истом граду имамо грубо кршење људских слобода када се вјерујућим, мирним људима забрањује кретање док се у истом том дану нешто касније група људи несметано креће уз ватрено оружје и кршење мјера НКТ-а. Скрећем пажњу свим релевантним адресама у Црној Гори да преиспитају оваква поступања Управе полиције према својим грађанима“- каже отац Милосав парох бјелопољски.

Слободанка Грдинић