Otac Miodrag Todorović

Otac Miodrag Todorović u izjavi za policiju: Da bi bila litija neophodno je da učestvuju sveštenici i da se ista organizuje i sprovede po crkvenim kanonima

Protojerej Miodrag Todorović pozvan je na saslušanje u CB Nikšić, povodom šetnje koju su građani okupljeni na trgu Šaka Petrovića sami organizovali, nakon saznanja da neće biti održana litija. Izjavu je dao u prisustvu advokata Save Kostića.

Todorović je kazao da je zbog odluke Episkopskog savjeta da se sva bogosluženja vrše uz poštovanje mjera NKT-a večernja služba vršena ispred Sabornog Hrama a da su čteci obavljali i redarsku dužnost i vodili računa da u porti crkve ne bude više od 185 osoba, dok za Trg Šaka Petrovića ne zna koliko je bilo ljudi jer je riječ o javnoj površini.

Kazao je i da je nakon završene večernje službe putem razglasa obavijestio okupljene da neće biti litije jer Sekretarijat za saobraćaj nije odgovorio na zahtjev Crkvene opštine da dozvoli prolaz određenim ulicama kuda ide litija, kao i da je pozvao narod da uz poštovanje mjera, ko želi, pristupi u crkvu cjeliva ikone, zapali svijeću i pomoli se.

„Time sam ja završio svoju obavezu tog dana i ulazim i Hram gdje se zadržavam do nekih pola sata. Poslije toga izlazim iz Hrama i odlazim za svojim poslom“, kazao je Todorović u policiji i dodao da su njegovo obraćanje zabilježili i novinari prisutnih medija tako da policija može čuti sve što je sinoć kazao u obraćanju građanima nakon završene večernje službe.

Na pitanje policijskog službenika da li je prilikom izlaska iz Hrama išao ulicama gdje se uobičajeno kreće litija i da li je tom prilikom primjetio veću grupu građana da se kreće tim ulicama, kazao je da nije.

„Mogu da kažem da litije nije bilo, jer da bi litija bila neophodno je da učestvuju sveštenici i da se ista organizuje i sprovede po crkvenim kanonima koji podrazumjevaju molitvu, pjevanje određenih tropara i drugi niz aktivnosti prije svega od strane sveštenika, monaha i monahinja, što juče nije ni bilo“, zaključio je otac Miodrag.

Izvor: Vijesti