Отац Обрен Јовановић

Отац Обрен Јовановић у Даниловграду: Ово је пут Христове голготе и Христовога Васкрсења

Име: 16.06.2020 Otac Obren besjeda; Опис: Ово је пут Христове голготе и Христовога Васкрсења Тип: audio/mpeg

Јуче је у 18 часова служен молебан у цркви Свете Текле у Даниловграду. Служио је протојереј-ставрофор Обрен Јовановић секретар Митрополије црногорско-приморске, уз саслужење и молитвено присуство даниловградских пароха, барског и никшићког свештенства, као и братије манастира Острог. Након одслуженог молебана, вјернима се пастирски и очински обратио отац Обрен Јовановић.

“Свему сам се надао али се овом јаду нисам надао, да ћу дочекати да неко не знам рад чега и у име чије хапси свештеника Божијега, слугу Божијега, хапси народ Божији и прогања Цркву православну”, рекао је отац Обрен. Присјетио се да није било давно када се у овим крајевима кренуло да иде у цркву Божију деведесетих, колико је мало људи било на богослужењу, осврнуо се и на претходну безбожну власт која је убијала вјеру у народу и забрањивала црквене обреде.

“Када једна власт то успије, да обезбожи један народ, да га отуђи од своје вјере, од оне исконске вјере и људског достојанства, када мисли да је то успјела, онда тај народ некако изгледа изгубљен”, рекао је отац Обрен и присјетио се када је као младић живио у Даниловграду, како су упирали прстом у њега јер иде у цркву и жели да упише теологију.

Рекао је да је мало стадо наквашено квасцем благослова Светог Арсенија Сремца и Свете Текле, сада нарасло у праву цркву која броји много људи овога града. “Све што је најљепше у овом граду, саткано је у ову светињу и око ждребаоничке светиње и Светог Василија Острошког”, рекао је отац Обрен.

“Не знам шта је отац Жељко урадио да би морао синоћ бити ухапљен. Је ли крао? Је ли учио омладину да ломи излоге и да пљачка?” Запитао се и јесу ли свештеници икад ишта народ овдје осим Јеванђеља учили. “ништа ружно се одавде није могло чути и понијети, али очигледно, оним идеолозима којима не одговара такав богобојажљив народ који живи са мјером Богочовјека Христа”, истакао је и додао да све што је позитивно у нашем народу изникло је из онога што Црква Божија учи већ 2000 година. Нагласио је да ми Хришћани то и радимо, свједочимо Христово Васкрсење, јер да Господ није васкрсао, узалуд је вјера наша, како каже Апостол Павле. “Да Господ није васкрсао узалуд би била и жртва оца Жељка и оца Мирчете и оца Слоба и Владике Јоаникија и свештеника из Никшића који су овдје са нама, као и оца Бориса против кога је поднијета кривична пријава”, казао је отац Обрен, нагласивши да се ова држава претворила у гонитеља цркве Божије и Јеванђеља Божијег.

“Састајали смо се са њима и њихова је девиза “узми или остави” и “биће како ја кажем, или вас неће бити”. Мало су се преварили, било је и других безбожних власти, а оне који су за вјеру страдали Црква Божија памти и прославља ево већ 2000 година”, рекао је. “Зато мало али велико стадо, немојте се уплашити, долази зло вријеме овдје, то је очигледно, али то зло вријеме Бог допушта да се свако од нас измјери гдје стоји у односу на мјеру Богочовјека Христа. То зло вријеме долази да се одлучи вјера од невјере, да се покаже ко је човјек, а ко је нечовјек, ко је брат, а ко је небрат, ко је комшија, а ко је зли пријатељ”, рекао је отац Обрен и додао да будемо у вјери и у трпљењу и да знамо да наша жртва није бесмислена и да се она уграђује у Христову жртву и у кончине мученика. “Свака капљица њихове крви је један нови хришћанин, свако од нас је капља њихове вјере и њихове крви која тече венама Цркве Божије која живи у овоме свијету, а није од овога свијета”, казао је.

“Дајемо сада молитвену подршку нашем оцу Жељку, оцу Мирчети, Владици Јоаникију, свим свештеницима којима ће да се суди ових дана, дајемо подршку њиховим честитим породицама, сви смо ми данас они”, казао је и нагласио да је вјера непобедива и да је врата пакла неће надвладати и Црква Божија ће свему одољети као што је кроз вијекове.

Он је рекао да смо ми сви једно са осуђеним свештеницима, јер је Црква Божија једно, а такође и да се молимо и за безбожну власт да се уразуми, да се покаје јер је Богу најдражи покајник. Додао је да власт жели да свој живот положимо за њих, а Црква Божија то никад није била, нити ће бити. “Нека им Бог да покајања и мудрости да више не чине ово безумље, да промјене овај безбожни Закон”, нагласио је отац Обрен.

“Да нам Господ да снаге, да знамо да долазе зла времена и да ће Господ на крају побиједити, јер ово је пут Христове голготе и Христовога Васкрсења”, закључио је отац Обрен Јовановић.

Вјерни народ даниловградски се нешто касније спонтано окупио испред ЦБ Даниловград, да молитвеним пјесмама и својим присуством да подршку оцу Жељку Ћалићу.

Подсјећамо да је у касним сатима, отац Жељко, по одлуци судије, пуштен из притвора.

Тијана Лекић