Otac Sergije

Отац Сергије

Отац Сергије (Рекић): “Свети Василије Острошки долази међу нас да сачува и благослови све оно што је добро у нашем народу и да нам дарује мир, љубав и братску слогу“

Име: 18.12.2019 Otac Sergije Rekic; Опис: "18.12.2019_Otac Sergije Rekic". Тип: audio/mpeg

Протосинђел Сергије (Рекић) сабрат манастира Острог каже да је велики благослов и радост када Свети Отац наш Василије Острошки походи народ свој, као што ће то бити у суботу 21. децембра у Никшићу када ће сви сабрани на великом црквено-народном сабору моћи да цјеливају његове Свете мошти, и позива да се тога дана саберемо у никшићком Саборном храму да цјеливамо мошти Светог оца нашег Василија, који поново, након 1996. године, походи народ свој.

Митрополит манастир ОстрогВелики је пропуст што има људи који још увијек нису дошли да се поклоне Светом Василију и да цјеливају Његове Свете мошти, иако живе релативно близу манастира Острог. А кад ми нећемо њему, доћи ће Светитељ нама у суботу да нас сабере и благослови.

Свети Василије позива све на Сабор у Никшићу. Ја нимало не сумњам да је управо он надахнуо наше оце да жели да пође и да тога дана буде са својим народом.

Долази Светитељ да дарује, сачува и благослови све оно што је добро у нашем народу: мир, љубав, братску слогу и прије свега вјеру у Живога Бога, јер без вјере ништа не може да буде добро. Даће Бог да ћемо сви једног дана славити дан преноса његових моштију као свенародни празник и даће Бог да ово буде један радостан догађај, што већ и јесте. Јер кад је Свети Василије ту не може да не буде добро.

Гдје је Свети Василије ту је Бог, гдје је Бог ту је народ Божији, а гдје је народ Божији ту ће бити и благодат Божија и све ће бити добро. Да нас Свети Василије све загрли, благослови, сачува и научи да будемо људи– каже отац Сергије.