Отац Силуан Светогорац

Отац Силуан Светогорац: “Живот старца Силуана Атонаког био је љубав, покајање и подвижништво”

Име: 24.09.2020-Отац Силуан Светогорац; Опис: "24.09.2020-Отац Силуан Светогорац". Тип: audio/mpeg

Празник Светог Силуана Атонског прослављен је молитвено и празнично у манастиру посвећеном Икони Пресвете владичице наше Богпродице Тројеручице на Авали код Београда, у четвртак 24. септембра 2020. љета Господњег.

Свету литургију служили су свештеник Рајко Раич уз саслужење јерођакона Силуана светогорца који је данас прославио свој имендан-небеског покровитеља Светог Силуана. На Светој служби Божој у којој је молитвено учествовао велики број вјерника, међу којима и доста дјеце, пререзан је славски колач у славу Светог Силуана. Окупљене вјернике ријечима надахнуте бесједе, у славу свог небеског покровитеља, поздравио је светогорски јерођакин Силуан.

„Само је Господ онај који може да скине бреме гријеха”,- подсјетио је отац Силуан„ говорећи о руском подвижнику старцу Силуану Атонском чији цио живог је био љубав, покајање и подвижништво. Он је додао да је остала позната порука оца Силуана након једног Боговиђења: “Боже дај да сви људи познају Тебе Духом Светим”.

Прослава празника, након Свете евхаристије, настављена је за славском трпезом љубави коју је са пуно љубави и труда припремила игуманија ове Свете обитељи мати Злата са сестрама. За трпезом је појао дјечји хор а међу пјесмама чула се и свима нама драга пјесма, која је обољежила нашу литијску борбу за одбрану светиња у Црној Гори ,,Не дамо светиње”.

На извјештају благодаримо јерођакону Силуану

Слободанка Грдинић