Otac Siluan Svetogorac

Otac Siluan Svetogorac: “Život starca Siluana Atonakog bio je ljubav, pokajanje i podvižništvo”

Ime: 24.09.2020-Otac Siluan Svetogorac; Opis: "24.09.2020-Otac Siluan Svetogorac". Tip: audio/mpeg

Praznik Svetog Siluana Atonskog proslavljen je molitveno i praznično u manastiru posvećenom Ikoni Presvete vladičice naše Bogprodice Trojeručice na Avali kod Beograda, u četvrtak 24. septembra 2020. ljeta Gospodnjeg.

Svetu liturgiju služili su sveštenik Rajko Raič uz sasluženje jerođakona Siluana svetogorca koji je danas proslavio svoj imendan-nebeskog pokrovitelja Svetog Siluana. Na Svetoj službi Božoj u kojoj je molitveno učestvovao veliki broj vjernika, među kojima i dosta djece, prerezan je slavski kolač u slavu Svetog Siluana. Okupljene vjernike riječima nadahnute besjede, u slavu svog nebeskog pokrovitelja, pozdravio je svetogorski jerođakin Siluan.

„Samo je Gospod onaj koji može da skine breme grijeha”,- podsjetio je otac Siluan„ govoreći o ruskom podvižniku starcu Siluanu Atonskom čiji cio živog je bio ljubav, pokajanje i podvižništvo. On je dodao da je ostala poznata poruka oca Siluana nakon jednog Bogoviđenja: “Bože daj da svi ljudi poznaju Tebe Duhom Svetim”.

Proslava praznika, nakon Svete evharistije, nastavljena je za slavskom trpezom ljubavi koju je sa puno ljubavi i truda pripremila igumanija ove Svete obitelji mati Zlata sa sestrama. Za trpezom je pojao dječji hor a među pjesmama čula se i svima nama draga pjesma, koja je obolježila našu litijsku borbu za odbranu svetinja u Crnoj Gori ,,Ne damo svetinje”.

Na izvještaju blagodarimo jerođakonu Siluanu

Slobodanka Grdinić