Улцињ 3

Отац Синиша Смиљић поручио са остатака храма у Старом граду Улцињу да нећемо одустати од наших Светиња

Име: 27.09.2019 Otac Sinisa Smiljic Stari Ulcinj; Опис: Отац Синиша Смиљић поручио са остатака храма у Старом граду Улцињу да нећемо одустати од наших Светиња Тип: audio/mpeg

Отац Синиша Смиљић поручио са остатака храма у Старом граду Улцињу да нећемо одустати од наших Светиња. Богослужење обезбјеђивале полицијске снаге.

Отац Синиша: “Молимо браћу муслимане који се буне против ове молитве да то не чине. У памет се браћо, јер Бог је један а чинећи неправду једни према другима стављамо проклетство на себе и своје породице

Поводом Крстовдана данас је свештеник Синиша Смиљић парох улцињски служио Свето богослужење на остацима храма Пресвете Богородице у Старом граду Улцињу, гдје се по традицији увијек богослужило на овај Свети дан- празник Воздвижења Часног Крста Господњег.

Литија УлцињЛитија Улцињ 2 До остатака храма у Старом граду Улцињу седамдесетак вјерника стигло је, у литији, од улцињског Саборног храма Светог Николаја Мирликијског, уз обезбјеђење полицијских снага. Сам молитвени скуп је обезбјеђивала полиција.

У уводном дијелу бесједе, којом је поучио вјерни народ, сабран на остацима храма у Старом Улцињу, свештеник Синиша Смиљић улцињски парох је подсјетио на значај великог празника Воздвижења Часног крста а потом говорио о новонасталој ситуацији, обративши се православним вјерницима али и комшијама муслиманима и Албанцима.

Драга браћо и сестре, као што видите, овдје смо данас дошли са једном дозом страха и питањем да ли се ова држава, која се кити европским правима и законима, неморалним људским законима озакоњеним као морални, и овај народ који живи на овим просторима, запитају да ли је морално, људски и човјечно да се једном мањинском народу, у једном граду, брани да се моли Богу. Нажалост, ми смо протекле двије године опструисани и прогоњени. Било нам је забрањено да се у својим древним хришћанским богомољама Богу молимо. А једна од тих богомоља је и ова у којој данас стојимо, овако непокошена, запустјела, пуна смећа, овдје гдје је до јуче био паркиран трактор са смећем. Питамо се да ли је то та Европа којој жудимо и да ли су то та људска права са којима се китимо, којима се поносимо и хвалимо. Нажалост, нису драга браћо и сестре“- казао је отац Синиша Смиљић.

Отац Синиша је поручио са овог Светог мјеста свима онима који нам забрањују да се у свом храму Богу молимо, да нема потребе да се боје овог малог стада Христовог које је у ствари стадо љубави, стадо молитве, стадо побожности, које, уствари, ништа друго не жели до да се Богу своме помоли онако како су то наши стари чинили.

Овај древни град није мулимански град, како то неки кажу, није ни хришћански а ни јеврејски град а ни млетачки, нити било чији. Ово мноштво имена нам само говори да је све то пролазно и да ће све проћи. Оно што остаје је да будемо људи. Ова Светиња свједочи да је ово и хришћански град, народ који овдје у већини живи свједочи да је ово и муслимански град, а историја која је оставила овдје ово расуто камење такође свједочи да је ово у ствари људски град, град рода човјечјега. Ако се будемо прогонили у име богова, бојим се да ће нас управо ти богови, које мислимо да представљамо представљајући на тај начин ко зна кога, проклети“-рекао је парох улцињки.

Он је поручио да нећемо одустати од својих светиња него ћемо се угледати на наше свете претке као што је Свети цар Лазар и Свети Јован Владимир, Свети Сава и сви светитељи наши који су били спремни да свој живот положе за своју вјеру, за свој народ и за свој опстанак.

Зато молимо сву нашу браћу Муслимане који су се побунили, што поуздано знамо и видимо, да нема разлога да то чине јер ће их Бог казнити због тога. Један је Бог, нема мноштво богова а чинити неправду једни према другима, било то према џамији или према цркви, је проклетство. Сведоци смо да се ономе овдје из комшилука, који је одсјекао крст који је вјерни народ поставио, дессила велика несрећа у породици а десило се и мноштво других несрећа. Да ли се запитамо због чега је то. Не мора тај да вјерује у крст али мора да зна да је то нечија Светиња. И онај који дирне у џамију или у било коју другу богомољу навлачи на себе проклетство јер је то нечија богомоља“- опомиње отац Синиша.

У памет сем зато, браћо православци! У памет се, браћо муслимани! У памет се сви ми који овдје живимо јер дијелимо исти ваздух и исто сунце, дијелимо исти простор од кога можемо да направимо пакао или рај. Ми смо одговорни за то, нико други није одговоран. Зато, драга браћо и сестре, праштајте. Праштајте, не мрзите, не носите терет на срцу јер љубав је та која на крају побјеђује. Нека сте благословени сви који сте данас дошли овдје да се помолимо сили Часног и животворног Крста Господњег и сви добронамјерни људи који овдје живе а и оне недобронамјерне нека Господ сачува, уразуми и окрене на прави пут. Да Бог да Господ Благи сачувао све вас који сте се данас овдје сабрали јер је ово сабрање много важно и нека вас Господ обожи и умножи ако Бог да“-благословио је окупљене вјернике у Старом граду Улцињу отац Синиша Смиљић.

Да подсјетимо да је прошле године на овај празник по први пут забрањено богослужење на овом древном хришћанском мјесту, када је цио Стари град био блокиран и опкољен јаким снагама интервентне полиције. Иницијатива да се забрани богослужење на овом мјесту потекла је од неколико десно орјентисаних албанских политичара.