Sep 2019 Arhijerejska Liturgija Na Krstovdan Pavino Polje 6

Владика Јоаникије: Крст је знак силе Божје и нашег искупљења

Име: 28.09.2019 besjeda Vl. Joanikija - Krstovdan - Pavino polje; Опис: Крст је знак силе Божје и нашег искупљења Тип: audio/mpeg

Његово Преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки Г. Јоаникије служио је, на празник Воздвижења Часног Крста, у петак 27. септембра 2019, Свету Архијерејску Литургију, у храму, који се обнавља у Павином Пољу, а посвећен је данашњем великом празнику

Sep 2019 Arhijerejska Liturgija Na Krstovdan Pavino Polje 12Ријечима архипастирске бесједе, празник је сабранима честитао Преосвећени Епископ Јоаникије. Бесједећи о догађају Воздвижења Часног и Животворног Крста, Владика је подсјетио да је Свети цар Константин, уочи битке са безбожним царем Максенцијем, паганином, доживио чудесно виђење које га је охрабрило. Видио је Часни Крст на небесима, а на њему је писало „Овим побјеђуј“..

Света мајка цара Константина, навео је Владика Јоаникије, пошла је  Свету земљу да тражи Крст Господњи, који се јавио њеном сину и тамо је многе хришћанске светиње, које је Господ походио и које су ознамењене Његовим дјелима, очистила од паганских нечистота.

Мјесто гдје је нађен Крст је један дио храма Васкрсења Христовог, а та историја, сматра Његово Преосвештенство, упечатила се и на овом мјесту, у Павином Пољу, гдје се обнавља храм Воздвижења Часног и Животворног Крста.

Он је изразио задовољство како радови напредују и захвалио надлежном пароху, о. Зорану Бубањи, Одбору за обнову светиње, свима који долазе на ово свето мјесто и подржавају започету обнову.