Protojerej-stavrofor dr Velibor Džomić

Protojerej-stavrofor dr Velibor Džomić

Otac Velibor Džomić: “Predlog zakona o slobodi vjeroispovijesti je udar na slobodu vjere ili uvjerenja u Crnoj Gori, na vjersku istoriju i kulturu Crne Gore“

Ime: 17. 05. 2019 OTAC VELIBOR DZOMIC; Opis: Predlog zakona o slobodi vjeroispovijesti je udar na slobodu vjere ili uvjerenja u Crnoj Gori, na vjersku istoriju i kulturu Crne Gore Tip: audio/mpeg

Vlada Crne Gore utvrdila je juče Predlog zakona o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica, koji suštinski predstavlja frontalni napad na Mitropoliju crnogorsko-primorsku Srpske pravoslavne Crkve.

Komentarišući za Radio ,,Svetigoru“ ovu odluku Vlade, koordninator Pravnog savjeta Mitropolije crnogorsko-primorske Protojerej-stavrofor dr Velibor Džomić kaže da je to udar na Mitropoliju crnogorsko-primorsku i ostale Eparhije Srpske pravoslavne Crkve u Crnoj Gori, ali i da ona ima jedan širi značaj a to je udar na slobodu vjere ili uvjerenja u Crnoj Gori, na vjersku istoriju i kulturu Crne Gore.

,,To je dokument koji je nastao na jedan vrlo čudan način, na način suprotstavljen propisanom postupku pripreme zakona i drugih opštih pravnih akata. To je jedini zakon, iz oblasti ljudskih prava i sloboda, koji je nastao tako što zainteresovanim subjektima, stručnoj javnosti, nevladinom sektoru nije omogućeno da participiraju u radnoj grupi za izradu tog predloga i prethodno nacrta zakona“- kaže otac Velibor.

Sveštenik Velibor Džomić dodaje da je to skandalozno i samo po sebi nedopustivo.

,,I sama ova činjenica u ozbiljnim i odgovornim društvima, pravno uređenim državama bila bi dovoljna da se takav akt pod hitno pošalje u arhivu. Međutim, on je juče dobio jednu novu dimenziju kao Predlog zakona od strane Vlade Crne Gore, iako nakon takvog jednog postupka, nakon odsustva javnog, transparentnog, civilizovanog argumenovanog dijaloga nije mogao da se nađe tu gdje se našao“- dodaje protojerej-stavrofor Vleibor Džomić.

Otac Velibor kaže da nakon prvog površnog čitanja vidi da je predlog zakona 30 posto gori od nacrta zakona iz 2015.

,, Obrazloženje koje su pružili uz predlog zakona je jedan dokument koji ne korespondira sa istorijskim činjenicama. Dovoljno je da kažemo da u njemu piše da je održana javna rasprava u Kotoru i Bijelom Polju 2015. godine a i vrapci na grani znaju da se to nije dogodilo. To je jedan grublji falsifikat nedavne istorijske prošlosti vezane za Nacrt zakona. Tu ima svega i svačega. Negdje su nešto popravljali, vrlo nemušto. I pored naših primjedbi, predloga i sugestija kojih ima skoro 5000, ponavljam 5000 subjekata je dostavilo promjedbe, predloge, sugestije i kritike na račun Nacrta zakona iz 2015. godine, izvještaj Vlade je stao na jednu i po stranu. Samo primjedbe Mitropolije dostavljene su na preko 50 stranica što njih nije interesovalo ni da pročitaju, niti da odgovre a bili su dužni da to urade. Otišli su toliko daleko, nemojte se iznenaditi, kad bi taj monstrum od predloga stupio na snagu, da postave poreskog inspektora pored Ćivota Svetog Vasilija Ostroškog da upisuje ko je dao kakav prilog i da to broje i prebrajaju. To je nešto što ne postoji ni u jednoj civilizovanoj državi u svijetu“- izričit je otac Velibor.

Otac Velibor Džomić naglašava da Crkva ima vrlo uređeno finansijsko poslovanje koje je u funkciji misije Crkve i dodaje da primitivizam, koji je ovdje demonstriran, prevalzilazi svaki razum.

,,Odvajkada se zna da se kod nas, koji baštinimo sve vrijednosti rimske pravne tradicije, na ovom evropskom kontinentalnom prostoru uvijek dokazuje u imovinskim sporovima, sporenjima i tako dalje, onaj koji nešto tvrdi. Ne, ovdje se dešava suprotno. Onaj koji ne tvrdi protiv koga se tvrdi treba da dokazuje a ne onaj koji tvrdi, konkretno mislim na imovinska i svojinska prava nad sakralnim objektima. Ovo će biti prvi put u modernoj državnosti da jedna država, kao sekularna, iskazuje ambiciju da postane vlasnik, držalac i korisnik, sakralnih objekata. Mnogo toga ima što je sporno. Odmah na početku sam vidio da nije usaglašen sa međunarodno-pravnim aktima, smjernicama OEBSA-a i Savjeta Evrope, sa brojnim presudama Evropskog suda u Strazburu. Pitanje načina ostvarivanja i zaštite slobode uvjerenja koje je sad prikačeno u naslov zakona jeste pitanje kome u zakonu uopšte nije posvećena pažnja. To je i dalje jedan akt koji nije usaglašen sa nomotehničkim pravilima iz Seketarijata za zakonodavstvo u Crnoj Gori, iako su se oni, vjerovatnom složili sa tim. To meni više liči, neka mi ne bude zamjereno, na jedan idološko-partijsko-politički pamflet nego na jedan ozbiljan predlog zakona i pitam se šta je ovdje pisac htio da kaže. Da li da objavi jedan svojevrstan progon Crkava i vjerskih zajednica i da građanima pošalje poruku, koja je slata 50 godina, da nije dobro da pripadaju crkvama i vjerskim zajednicama ili je u pitanju nešto drugo. Šta god da je nije dobro, kao što nije dobro da se na takav način izrađuju ovakvi propisi“ – kaže sveštenik Džomić.

On smatra da je posebno problematično to što je juče sa najvišeg mjesta izvršne vlasti rečeno da se ovim zakonom zapravo želi stvoriti nova realnost u, kako je rečeno, završetku formiranja nacionalnog i građanskog identiteta Crne Gore.

,,Dakle, dobili smo sa vrlo relevantne adrese priznanje da nije u pitanju uvažavanje društvene realnosti nego se, naprotiv radikalnim, državnim metodama, želi mijenjati vjerska slika Crne Gore i to je nešto što jako zabrinjava. Takav jedan akt, pri zdravoj pameti i onome što su standardi savremenih evropskih država i međunarodnih institucija ne može da dobije podršku. Vidjećemo. Tu smo gdje smo. Sa svoje strane, kao Pravni savjet, mi ćemo učiniti sve da argumentovano dokažemo civilizacijsku i logičku neodrživost predloženih rješenja, da vodimo jedan argumentovan dijalog i sa domaćim, i sa međunarodnim adresama kao i sa stručnom javnošću. Vidjećemo šta i kako dalje, ali u svakom slučaju Predlog zakona o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica u Crnoj Gori svojim sadržajem, svojim materijalno-pravnim i procesno-pravnim odredbama nije dobra vijest za Crnu Goru“- kaže otac Velibor.

“Prema juče utvrđenom predlogu Vlade Crne Gore svi vjerski objekti građeni do 1918. godine postali bi državna svojina, što jeste upereno protiv naše Crkve, ali nije vezano samo za našu Mitropoliju, s obzirom da je zakon opšti pravni akt, koji u sebi sadrži opšte pravne, norme čija je jedna od odlika i karakretistika da se odnose na najveći broj subjekata. Iako ova odluka jeste uperena protiv naše Mitropolije, to isto znači da će, po toj logici, i sve džamije kao islamski vjerski objekti i svi drugi objekti islamske arhitekture koji su svojima Islamske zajednice, kao i svi drugi objekti Rimokatoličke crkve, za koji neko nema neki ugovor i testament, da postanu državna svojina. Ja ne znam kako oni to misle. Da li i misle da se u upravnom postupku subjekt prava može lišavati svojinskih prava? U svakom slučju to je poraz pravničke logike, to je poraz onih koji su to pisali, u smislu stručne neutemeljenosti takvih normi, znači grubom silom. Onda treba i reći: Jeste ovo je u funkciji gonjenja Crkve i drugih vjerskih zajednica“- kaže koordinator Pravnog savjeta Mitropolije crnogorsko-primorske i dodaje da su dani pred nama.

,,Stiglo je proljeće, bližimo se ljetu. Očevidno biće ,,vruće“ i proljeće i ljeto, ali mi ćemo sa svoje strane učiniti sve da pokažemo da to nešto što se na ovaj način želi postići prosto nije u saglasju sa civilizacijom. Nadam se da će međunarodni faktori, domaća i stručna javnost vrlo jasno poslati poruku u vezi sadržaja odredbi ovoga zakona“- mišljenja je sveštenik Velibor Džomić.

Slobodanka Grdinić