Naučni skup

Otvoren Međunarodni naučni skup o osam vjekova autokefalije SPC

Njegova svetost Patrijarh srpski g. Irinej otvorio je danas Međunarodni naučni skup „Osam vekova autokefalije Srpske pravoslavne crkve (1219-2019) – istorijsko, bogoslovsko i kulturno nasleđe“ koji se održava na Pravoslavnom bogoslovskom fakultetu Univerziteta u Beogradu.

Patrijarh srpski je rekao da naredne godine proslavljamo jedan epohalni događaj ne samo za našu Srpsku pravoslavnu crkvu, nego i za srpski narod, istoriju i kulturu, podsjetivši da je prije osam vjekova  Sveti Sava izdejstvovao da SPC dobije autonomiju – autokefalnost:

„Taj događaj je od velikoga značaja i na njemu se razvijala čitava naša istorija, kultura, sve ono što jedan narod čini kulturnim narodom. To je učinjeno blagodareći ličnosti Svetoga Save koja se vaspitavala i uzrastala duhovno i ntelektualno u tadašnjem centru hrišćanskog svijeta na Atonskoj Gori, blagodareći njegovom porijeklu i duhovnoj i moralnoj snazi.“

Ističući da dobijanje autokefalije u tom vremenu nije bila ni laka, ni obična stvar, Svjatjejši je kazao da bez obzira koliko, lično, taj događaj pripada njemu, da je mišljenja da je za takvo epohalno dijelo velikim dijelom zaslužan i njegov otac Stefan Nemanja – Sveti Simeon koji je bio među najvećim državnicima toga vremena.

Naglasio je da je Sveti Sava htio da samostalna Crkva bude osnovana u narodu i iz naroda, sa svojim jezikom, kulturom, državom i sa svojom dinastijom.

„Tek takva država je obezbijeđivala samostalan razvoj države i naroda, razvoj na najefikasnijim temeljima jednog naroda i jedne države“, rekao je Patrijarh Irinej, ističući da je Sveti Sava to veliko djelo učinio na najgenijalniji način – bez borbe, bez krvi, bez svega što su kasnije činili pojedini narodi.

Posebno je naglasio da to nije bilo korisno samo za srpski narod i Srpsku crkvu nego da je to bilo jevanđeljsko dijelo i podsjetio na Pedesetnicu i prvu apostolsku blagovijest raznim narodima izrečenu na raznim jezicima.

„Do Svetog Save za naš narod i Crkvu, duhovni centar je bio Carigrad odakle su dolazili episkopi i sveštenici. Poslije Svetog Save centar naše Crkve je u Žiči i Pećkoj patrijaršiji. Bogu hvala pored mnogih iskušenja kroz istoriju to je ostalo do danas“, kazao je Patrijarh.

Sa posebnom zabrinutošću Patrijarh srpski je istakao da danas prijeti opasnost da naš duhovni centar – Pećka patrijaršija ne bude u okviru naše države.

„To je ozbiljan problem i to bi trebalo da shvate i oni koji danas snagom i silom upravljaju ovim svijetom – da bi bilo vrlo tragično za istoriju svijeta i za naš narod, da Pećka patrijaršija sa Svetom kosovskom zemljom pređe u ruke drugim narodima.“

Patrijarh je izrazio nadu da će iduće godine, kroz razne naučne zbornike, predavanja biti osvetljena istorijska prošlost i značajna uloga koju je imala Crkva u našem narodu.

„Pitanje je poslije događaja koje smo imali u svojoj prošlosti da li bi danas govorili srpskim jezikom, da li bi bili narod sa svojom kulturom, istorijom  da nije bilo naše Crkve“, rekao je Patrijarh srpski g. Irinej.

Ističući da smo blagodareći Svetom Savi i duhovnom nasleđu koje nam je ostavio, opstali kao narod sa svoji imenom, kulturom, istorijom, Patrijarh Irinej je podsjetio na ulogu Crkve koja je ostala sa narodom u teškom ropstvu koje je trajalo 500 godina.

Predsjednik Srpske akademije nauka i umjetnosti, Vladimir Kostić, rekao je da se ne smije dozvoliti da drugi kreiraju srpsku istoriju i ,što je još gore, u takve diktate povjerujemo.

Kostić je istakao da je u tom naporu SANU iskreni saputnik i saradnik SPC i izrazio zadovoljstvo što SANU, na poziv Crkve, učestvuje u obilježavanju jednog od najznačajnijih događaja srpske istorije.

Na otvaranju skupa, koji će trajati do petka, 14. decembra, govorili su i rektor Univerziteta u Beogradu Ivanka Popović i Njegovo preosveštenstvo Episkop braničevski dr Ignatije (Midić).

Međunarodni naučni skup „Osam vekova autokefalije Srpske pravoslavne crkve (1219-2019) – istorijsko, bogoslovsko i kulturno nasleđe“ počeo je jutros Svetom arhijerejskom liturgijom kojom je, u kapeli Bogoslovskog fakulteta, načalstvovao vikar Njegove svetosti, Preosvećeni Episkop remezijanski g. Stefan.

Vesna Dević