Matija Beckovic

Otvoren Sajam knjiga u Beogradu

Ime: 22.10.2018-SAJAM KNJIGA-BEOGRAD; Opis: Otvoren Sajam knjiga u Beogradu Tip: audio/mpeg

Matija Bećković: “Sajam knjiga-novo crveno slovo u kalendaru srpske kulture“

 

Pjesnik i akademik Matija Bećković otvorio je 63. Međunarodni beogradski sajam knjiga, a u ime zemlje počasnog gosta Maroka prisutne je pozdravio istoričar i pisac Abdulah Busuf.

Do 28. oktobra, pod sloganom „Radost čitanja“, na površini od 30.000 kvadratnih metara predstaviće se oko 1.000 izdavača iz zemlje i inostranstva, od toga 500 direktnih.

Bećković je u pozdravnom govoru rekao da je Beogradski sajam najvoljeniji sajam knjiga na svetu i novo crveno slovo u kalendaru srpske kulture.

Pored izlagačkog štanda na ovoj regionalno najvećoj manifestaciji posvećenoj knjizi, ljubitelji pisane riječi moći će da prisustvuju i tradicionalnoj promociji Svetigorinih novih izdanja. Na Sajmu će biti upriličene tri promocije i to knjiga: ”Manastir Svete Trojice Stanjevići (1338-2018)”,  „NATO agresija traje“ i ”Sveti Jovan Vladimir“.

Monografija ”Manastir Svete Trojice Stanjevići (1338-2018)” biće predstavljena  u ponedeljak 22. oktobra u 19.00 časova u sali „Borislav Pekić“.  O ovoj knjizi izdatoj povodom jubileja 680 godina postojanja ovog manastira kod Budve, govoriće Njegovo visokopreosveštenstvo Arhiepiskop cetinjski Mitropolit crnogorsko-primorski g. Amfilohije, arhimandrit Jefrem Dabanović iguman i dr Pavle Kondić sabrat manastira Stanjevići i Đorđije Vujović predsjednik SO Budva. Svoje slovo reći će i Jovan Markuš urednik monografije „koja svjedoči kako je ova nekada najveća građevina Crne Gore predviđena, i to od strane stručne komisije,  da se sačuva kao najmonumentalnija ruševina  blagodareći nesebičnoj žrtvi i trudu monaškog bratstva, pomognutom od čestitih ljudi, stručnjaka i dobričinitelja – vaskrsla iz mrtvih, poslije 180 godina ruševnog i zaboravljenog stanja“.

Promocija „NATO agresija traje“ održaće se u utorak, 23.oktobra u 11.00 časova u sali Ivo Andrić. O ovom izdavačkom poduhvatu koji govori o posledicama NATO bombardovanja, govoriće prof. dr Alek J. Račić, autor knjige i dr Mirjana Anđelković Lukić, viši naučni saradnik.

Sedam zbornika u devet svesaka ”Sveti Jovan Vladimir ” predstaviće se čitalačkoj i stručnoj publici istog dana u 19.00 časova u sali Borislav Pekić.

O ediciji i ličnosti Svetog Jovana Vladimira kralja srpskog govoriće Mitropolit  Amfilohije, protojerej dr Velibor Džomić, protojerej Jovan Plamenac i priređivači Dr Vasilj Jovović i Jovan Markuš