Jul 2018 Izlozba Posvecena Stefanu Prvovencanom U Niksicu 5

Отворена изложба у Никшићу: Др Васиљ Јововић о вези династија Немањић и Петровић-Његош

Име: 11 07 2018 vasilj jovovic; Опис: Др Васиљ Јововић о вези династија Немањић и Петровић-Његош Тип: audio/mpeg

Изложба „Стефан Првовенчани у књижевности и историографији“ аутора Данке
Спасојевић и Иване Хренко отворена је, у понедјељак 9. јула 2018, у
Словенском културном центру у Никшићу.

Jul 2018 Izlozba Posvecena Stefanu Prvovencanom U Niksicu 6Повод за организовање ове изложбе јесте осамстогодишњица утемељења српске државе у средњем вијеку. Поставка се, по први пут, представља у Црној
Гори, а догађај је уприличен уз помоћ Матице српске – Друштва чланова у Црној Гори, амбасаде Републике Србије и Библиотеке „Стефан Првовенчани“ из Краљева.

Поставку чини 16 паноа на којима су представљене најважније етапе из владарског и књижевног живота Стефана Првовјенчаног; на првом паноу је
владарска лоза Немањића, затим породичне везе ове наше династије, територије које је заузимала Стефанова жупанија, задужбинарство и многи значајни, раније необјављени детаљи везани за првог српског краља, напоменула је у уводној ријечи, у име организатора, Марија Јелић.

Jul 2018 Izlozba Posvecena Stefanu Prvovencanom U Niksicu 2Изложби је присуствовао Његово Преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки Г. Јоаникије, проф. др Јелица Стојановић, предсједник Матице српске – Друштво чланова у Црној Гори, као и други посленици нашег јавног и културног живота и бројна публика.

На отварању је говорио др Васиљ Јововић. У излагању на тему „Култ Немањића и Стефана Првовјенчаног у Црној Гори за вријеме Петровића Његоша“ Јововић је оцијенио да су Петровићи Његоши током своје владавине Црном Гором баштинили српску државну идеју, која је темељена највише на средњовјековној српској држави. Култ Немањића, запазио је Јововић, дубоко је надахњивао и усмјеравао владаре из светородне династије Петровић Његош у њиховој.