Jul 2018 Izlozba Posvecena Stefanu Prvovencanom U Niksicu 5

Otvorena izložba u Nikšiću: Dr Vasilj Jovović o vezi dinastija Nemanjić i Petrović-Njegoš

Ime: 11 07 2018 vasilj jovovic; Opis: Dr Vasilj Jovović o vezi dinastija Nemanjić i Petrović-Njegoš Tip: audio/mpeg

Izložba „Stefan Prvovenčani u književnosti i istoriografiji“ autora Danke
Spasojević i Ivane Hrenko otvorena je, u ponedjeljak 9. jula 2018, u
Slovenskom kulturnom centru u Nikšiću.

Jul 2018 Izlozba Posvecena Stefanu Prvovencanom U Niksicu 6Povod za organizovanje ove izložbe jeste osamstogodišnjica utemeljenja srpske države u srednjem vijeku. Postavka se, po prvi put, predstavlja u Crnoj
Gori, a događaj je upriličen uz pomoć Matice srpske – Društva članova u Crnoj Gori, ambasade Republike Srbije i Biblioteke „Stefan Prvovenčani“ iz Kraljeva.

Postavku čini 16 panoa na kojima su predstavljene najvažnije etape iz vladarskog i književnog života Stefana Prvovjenčanog; na prvom panou je
vladarska loza Nemanjića, zatim porodične veze ove naše dinastije, teritorije koje je zauzimala Stefanova županija, zadužbinarstvo i mnogi značajni, ranije neobjavljeni detalji vezani za prvog srpskog kralja, napomenula je u uvodnoj riječi, u ime organizatora, Marija Jelić.

Jul 2018 Izlozba Posvecena Stefanu Prvovencanom U Niksicu 2Izložbi je prisustvovao Njegovo Preosveštenstvo Episkop budimljansko-nikšićki G. Joanikije, prof. dr Jelica Stojanović, predsjednik Matice srpske – Društvo članova u Crnoj Gori, kao i drugi poslenici našeg javnog i kulturnog života i brojna publika.

Na otvaranju je govorio dr Vasilj Jovović. U izlaganju na temu „Kult Nemanjića i Stefana Prvovjenčanog u Crnoj Gori za vrijeme Petrovića Njegoša“ Jovović je ocijenio da su Petrovići Njegoši tokom svoje vladavine Crnom Gorom baštinili srpsku državnu ideju, koja je temeljena najviše na srednjovjekovnoj srpskoj državi. Kult Nemanjića, zapazio je Jovović, duboko je nadahnjivao i usmjeravao vladare iz svetorodne dinastije Petrović Njegoš u njihovoj.