Острог 19. септембар 2020

Парастос блаженопочившем Митрополиту Данилу Дајковићу

На празник Чуда Светог архангела Михаила и Светог мученика Евдоксије, у цркви Свете Тројице у Доњем Острогу одслужен је парастос блаженопочившем Митрополиту црногорско-приморском Данилу Дајковићу. Парастос је одслужио јеромонах протосинђел Сергије Рекић. Присуствовала је братија овога манастира и вјерни народ. На крају парастоса је бесједио протосинђел Сергије.

Данило Дајковић (1895-1993) био је митрополит црногорско-приморски од 1961. до 1990.

Митрополит Данило рођен је као Томо Дајковић у Друшићима, у Ријечкој нахији код Цетиња, 19. октобра 1895. Основну школу завршио је у свом родном месту, нижу гимназију у Подгорици, Богословско-учитељску школу на Цетињу, а Богословски факултет у Београду. Учествовао је у Балканском и Првом свјетском рату као војник црногорске војске.

Рукоположен за ђакона 29. јуна а за презвитера 30. јуна 1920. и био парохијски свештеник до 1930. године. До избора за митрополита црногорско-приморског био је секретар Духовног суда у Штипу, црквеносудски тужилац у Скопљу, члан суда, архијерејски заменик и управник патријаршијског двора у Београду.

Изабран је за митрополита црногорско-приморског 20. маја 1961. Хиротонисао га је у београдској Саборној цркви 24. јуна 1961. Патријарх српски Герман, Митрополит загребачки Дамаскин и Епископ банатски Висарион. Као Митрополит Данило је, колико су му то услови, прилике и комунистички режим дозволили, средио стање у Митрополији црногорско-приморској, али није успио да одбрани Капелу Светог Петра Цетињског на Ловћену од комунистичке силе. Капела је срушена, 12. јула 1972. (на Петровдан) а Владика Раде утамничен у зидине „незнабожачког” маузолеја, у коме се и данас налази. За време његове дугогодишње управе Црногорско-приморском митрополијом обновљени су многи храмови и манастири и отворена Монашка школа у манастиру Острогу, којој су неки од предавача били садашњи Патријарх Иринеј.

Умировљен је по својој молби 1990. године. Умро је на Цетињу 14. септембра 1993. године и сахрањен у манастиру Острогу.

Извор: Манастир Острог