Ostrog 19. septembar 2020

Parastos blaženopočivšem Mitropolitu Danilu Dajkoviću

Na praznik Čuda Svetog arhangela Mihaila i Svetog mučenika Evdoksije, u crkvi Svete Trojice u Donjem Ostrogu odslužen je parastos blaženopočivšem Mitropolitu crnogorsko-primorskom Danilu Dajkoviću. Parastos je odslužio jeromonah protosinđel Sergije Rekić. Prisustvovala je bratija ovoga manastira i vjerni narod. Na kraju parastosa je besjedio protosinđel Sergije.

Danilo Dajković (1895-1993) bio je mitropolit crnogorsko-primorski od 1961. do 1990.

Mitropolit Danilo rođen je kao Tomo Dajković u Drušićima, u Riječkoj nahiji kod Cetinja, 19. oktobra 1895. Osnovnu školu završio je u svom rodnom mestu, nižu gimnaziju u Podgorici, Bogoslovsko-učiteljsku školu na Cetinju, a Bogoslovski fakultet u Beogradu. Učestvovao je u Balkanskom i Prvom svjetskom ratu kao vojnik crnogorske vojske.

Rukopoložen za đakona 29. juna a za prezvitera 30. juna 1920. i bio parohijski sveštenik do 1930. godine. Do izbora za mitropolita crnogorsko-primorskog bio je sekretar Duhovnog suda u Štipu, crkvenosudski tužilac u Skoplju, član suda, arhijerejski zamenik i upravnik patrijaršijskog dvora u Beogradu.

Izabran je za mitropolita crnogorsko-primorskog 20. maja 1961. Hirotonisao ga je u beogradskoj Sabornoj crkvi 24. juna 1961. Patrijarh srpski German, Mitropolit zagrebački Damaskin i Episkop banatski Visarion. Kao Mitropolit Danilo je, koliko su mu to uslovi, prilike i komunistički režim dozvolili, sredio stanje u Mitropoliji crnogorsko-primorskoj, ali nije uspio da odbrani Kapelu Svetog Petra Cetinjskog na Lovćenu od komunističke sile. Kapela je srušena, 12. jula 1972. (na Petrovdan) a Vladika Rade utamničen u zidine „neznabožačkog” mauzoleja, u kome se i danas nalazi. Za vreme njegove dugogodišnje uprave Crnogorsko-primorskom mitropolijom obnovljeni su mnogi hramovi i manastiri i otvorena Monaška škola u manastiru Ostrogu, kojoj su neki od predavača bili sadašnji Patrijarh Irinej.

Umirovljen je po svojoj molbi 1990. godine. Umro je na Cetinju 14. septembra 1993. godine i sahranjen u manastiru Ostrogu.

Izvor: Manastir Ostrog