Патријарх Порфирије

Патријарх: Ако се држимо за Христове руке – унапред смо победници

Име: 10.06.2021 Patrijarh Porfirije beseda Spasovdan Vaznesenjska; Опис: Ако се држимо за Христове руке - унапред смо победници Тип: audio/mpeg

Патријарх српски г. Порфирије је у беседи о правој вери, односу према Богу и ближњем и месту Христовом у нашем животу, током Свете архијерејске Литургије на Спасовдан у Вазнесењском храму у центру Београда, истакао да сваки човек треба да буде наш ближњи и становник нашег срца.

Патријарх је казао да је највећа потреба свих нас – да је Бог са нама. Сва пророчанства могу се скупити у ту једну тачку. И само онда када носимо у себи ту истину и живимо њом, само онда знамо шта је слава Божија и само онда знамо где је и слава читавог људског рода, сваког појединца и нас као народа.

Патријарх Порфирије је указао да нема живота исправног и спасоносног без праве и чисте вере која у себи носи откривење Христово. Човек је биће створено за радост и за славу, биће које је створено да слави Бога, подсетио је Патријарх.

Данас многи говоре о дијалогу са другим. Наш други је наш ближњи, а то је пре свега онај који је поред нас. Ту ми потврђујемо да ли смо ограничени или немамо граница, да ли прихватамо чињеницу да је Христос са нама, да он укида границе нашег егоизма. Ту, у односу на најнепосреднијег нашег ближњег.

Још је Патријарх додао да град нису пре свега здања, него људи, љубав према свом роду, ако све те испите положимо како ваља онда ће сваки човек, ма ко био и ма где био, бити становник нашег срца. То је вера наша, вера Православна.

Ако нисмо ухватили Христову руку, унапред смо губитници. А ако се чврсто држимо за Христове руке, унапред смо победници, казао је Патријарх.

Извор: Радио Слово љубве

Фото: Радио Слово љубве, Јелена Јеж