Foto Patrijarsija

Patrijarh Irinej blagoslovio inicijativu SNS o referendumu za poništenje priznanja Kosova

Srpski nacionalni savjet Crne Gore saopštio je danas da je Njegova svetost Patrijarh srpski g. Irinej blagoslovio Inicijativu za poništenje odluke Vlade Crne Gore o priznanju nezavisne države Kosovo, odnosno za raspisivanje državnog referenduma o tom pitanju. U Saopštenju Savjeta se navodi da je prethodno na Cetinju dobijen blagoslov i od Njegovog visokopreosveštenstva Mitropolita crnogorsko–primorskog g. Amfilohija.

Tekst Saopštenja Informativne službe Srpskog nacionalnog savjeta Crne Gore prenosimo integralno:

 

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST

 Njegova svetost patrijarh srpski g. Irinej podržao je inicijativu Srpskog nacionalog savjeta Crne Gore za raspisivanje refrenduma o poništenju odluke Vlade Crne Gore o priznanju /samoproglašene/ države Kosovo, koju je ova organizacije uputila svim poslanicima u Skupštini Crne Gore.

Patrijarh Irinej je tokom razgovora sa predsjednikom SNS-a dr Momčilom Vuksanovićem i Simonom Đuretićem u Patrijaršiji u Beogradu rekao da podrška Albancima za otimanje Kosova i Metohije nije u skladu sa vjekovnom istorijom Crne Gore i njenog naroda.

„Dajem blagoslov, i više od toga. Mi smo jedan narod. Niko ne spori crnogorsku državnost ali podrška Albancima za otimanje Kosova i Metohije nije u skladu sa vjekovnom istorijom Crne Gore i njenog naroda i naročito sa osjećanjem njenih vladara vladike Petra Prvog, vladike Petra Drugog Njegoša i kralja Nikole koji su naše zajedničko Kosovo i Metohiju proslavili kao srpsku zemlju“, istakao je patrijah Irinej tokom razgovora sa Vuksanovićem i Đuretićem u Patrijaršiji.

„Ko bi mogao biti prvi ispred prvih do Patrijarh srpski pred kim su Božji sledbenici prvo položili slova blagodarna kojima se zahtijeva da narod u Crnoj Gori odluči na referendumu da li priznaje za državu Kosovo, na silu oteto sveto parče srpske zemlje“, rekao je patrijarh Irinej.

Njegova svetost patrijarh srpski Irinej ovim riječima je blagoslovio Inicijativu Srpskog nacionalnog savjeta za poništenje odluke Vlade Crne Gore o priznanju nezavisne države Kosovo, odnosno za raspisivanje državnog referenduma o tom pitanju.

On je naglasio da se iskreno raduje „da Crna Gora nije zaboravila na sebe”.

Srpski nacionalni savjet Crne Gore obavijestio je najširu javnost da je pokrenuo inicijativu za poništenje odluke Vlade Crne Gore o priznanju nezavisne države Kosovo, odnosno za raspisivanje državnog referenduma o tom pitanju.

Predsjednik Savjeta dr Momčilo Vuksanović i Simon Đuretić prethodno su na Cetinju od Njegovog visokopreosveštenstva mitropolita crnogorsko–primorskog g. Amfilohija dobili blagoslov za referendum.

Juče su inicijativu SNS u Skupštini Crne Gore podržali i potpisali da uđe u parlamentarnu proceduru i poslanici Demokratskog fronta. Istu inicijativu podržao je i veliki broj intelektualaca, javnih, kulturnih i društvenih radnika iz Crne Gore, Srbije i regiona.

Inicijativa će biti proslijeđena i novoizabranom predsjedniku Crne Gore nakon njegovog inaugurisanja, a Srpski nacionalni savjet će u narednom vremenu prikupiti i dovoljan broj potpisa građana Crne Gore kako bi se stvorilo više uslova za održavanje državnog referenduma o ovom istaknutom pitanju.

U obrazloženju inicijative za poništenje odluke Vlade Crne Gore o priznavanju nezavisnosti države Kosovo između ostalog se kaže: „U skladu sa vjekovnom državnom, nacionalnom i vjerskom povezanošću Crne Gore i Srbije, Srpski nacionalni savjet pokreće inicijativu podstaknut, prije svega, većinskom voljom građana Crne Gore, koja je potvrđena i nedvosmislenom izjavom predsjednika Vlade Crne Gore /na Kosovu, o Sretenju, 2018. godine/ da je Vlada Crne Gore iznudila priznanje tzv. nezavisne države Kosovo protivno volji 85 posto stanovništva Crne Gore”.

„Nema boljeg dokaza da je ta odluka nelegitimna, bez uporišta u volji stanovništva, nasilna i vođena sasvim pojedinačnim i utoliko ne-državnim interesima“, navodi  se u obrazloženju SNS.

U inicijativi se ističe da istorijski osnov za poništenje ove odluke leži u najdubljim tradicijama Crne Gore. „Negiranjem ovog istorijskog osnova, Vlada Crne Gore je posredno poništila crnogorsku državnost, pa bi se opozivom priznanja tzv. države Kosovo Crna Gora vratila izvornoj i istinskoj državnosti, njenim nasvjetlijim tradicijama i volji njenog stanovništva“, precizira SNS.

Oni ocjenjuju da su politički razlozi za poništenje priznanja tzv. nezavisne države Kosovo višestruki.

SNS smatra da je priznanje opteretilo odnose Crne Gore sa jednorodnom Srbijom i učinilo crnogorsku politiku krajnje protivnom Srbiji, što do sada nikad nije bio slučaj.

„Činjenica da pojedine države u svijetu povlače priznanja tzv. države Kosovo, obavezuje Crnu Goru da u skladu sa takvim političkim opredjeljenjem i navedenim razlozima bude i sama dio te inicijative. Odluka Crne Gore da opozove priznanje tzv. države Kosovo bila bi neprotivrečna i sa stanovišta odluka niza država članica Evropske unije, koje se snažno i energično protive međunarodnom priznanju nezavisnosti Kosova“, obrazalaže se u inicijativi koja je dostavljena i  patrijahu Irineju.

 

Informativna služba

Srpskog nacionalnog savjeta Crne Gore