Patrijar Irinej Orahovac

Patrijarh Irinej služio u Orahovcu: “Bog će pomoći da opstanemo”

Ime: 14.04.2019 patrijarh Irinej Kosovo; Opis: "14.04.2019_patrijarh Irinej_Kosovo". Tip: audio/mpeg

Velika radost danas za žitelje Orahovca bila je posjeta Patrijarha Irineja koga je u ovom mestu na Kosovu i Metohiji srdačno dočekao mnogobrojni verni narod, među njima mnoštvo dece, izvestila je novinar i nastavnik u Orahovačkoj gimnaziji, Olivera Radić, prenoseći da su među vernima oduševljenje, radost i suze.

Patrijarh je služio Svetu Liturgiju u Hramu Uspenja Presvete Bogorodice, sasluživali su domaćin, Episkop Teodosije i sveštenstvo. U Liturgijskoj besedi Patrijarh je između ostalog kazao da “stradanje za veru, istinu, ime Hristovo, ima večnu vrednost pred licem Božjim”, da Gospod takvo stradanje nagrađuje vencem mučeništva, kao i da treba da budemo dostojni Božje pomoći kada je reč o čuvanju Kosova i Metohije koje je naš Jerusalim, treba da budemo predani Gospodu. Posle bogosluženja, deca su u porti crkve pevala Svjatjejšem Patrijarhu koji ih je darovao, sa svima koji su mu prilazili je razgovarao, zapisala je Olivera.

Nakon dana provedenog sa vernicima u Pećkoj Patrijaršiji i Peći, Njegova Svetost Patrijarh srpski Irinej stigao je 13. aprila 2019. godine u Visoke Dečane. Njegovu Svetost Patrijarha srpskog dočekali su episkop Teodosije i iguman arhimandrit Sava sa bratstvom.Patrijarha je dočekao i pozdravio nemali broj vernika kao i turisti iz Japana koji su Patrijarhu srpskom ukazali veliko poštovanje oduševljeni neočekivanim susretom. Posle poklonjenja moštima Svetog kralja, Njegova Svetost je održao besedu monasima i vernima o značaju dečanskog manastira koji vekovima svedoči veru u Hrista Gospoda.

Patrijarh Irinej je prošetao manastirskom portom razgovarao sa bratstvom, a zatim prisustvovao večernjoj službi.

Njegova Svetost Patrijarh srpski g. Irinej služio je juče svetu arhijerejsku Liturgiju u Pećkoj Patrijaršiji. Sasluživali su Preosvećeni Episkop raško-prizrenski g. Teodosije, protojerej-stavrofor Stojadin Pavlović, sveštenstvo i sveštenomonaštvo Eparhije-raško-prizrenske, a pored sestrinstva manastira Božanskoj Liturgiji prisustvovao je veliki broj vernika tog kraja.

Njegova Svetost Patrijarh srpski g. Irinej boravi u višednevnoj poseti Kosovu i Metohiji kako bi u predvaskršnjim danima svoj verni narod rečima i pastirskom porukom ojačao u molitvi i nadi da ostane i opstane na tim prostorima.

Patrijarh je veći deo dana proveo sa vernima koji su došli na poklonjenje u, po rečima Svjatjejšeg, najveću srpsku svetinju, a najveća radost mu je bila što je među vernim narodom bilo i puno dece.

Na tonskom zapisu besjeda i prilogu blagodarimo Oliveri Radić