Grbalj

Patrijarh Irinej u Grblju: Ne napuštajte svoja ognjišta

Ime: 28 09 2019 izvjestaj sa liturgije; Opis: Izvještaj sa Svete Arhijerejske liturgije u Grblju Tip: audio/mpeg

U velikoj radosti, povodom proslave jubileja 800 godina autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve i 1500 godina postojanja manastira Rođenja Presvete Bogorodice – Podlastve, Njegova svetost Patrijarh srpski g. Irinej služio je danas Svetu arhijerejsku liturgiju i osveštao paraklis Svetog velikomučenika kosovskog cara Lazara i manastirske konake ove drevne ranohrišćanske svetinje

Svjatjejšem Patrijarhu su sasluživali Njegovo visokopreosveštenstvo Arhiepiskop cetinjski Mitropolit crnogorsko-primorski g. Amfilohije, Preosvećena gospoda episkopi: mileševski Atanasije, budimljansko-nikšićki Joanikije, raško-prizrenski i kosovsko-metohijski Teodosije,  pološko-kumanovski Joakim, bihaćko-petrovački Sergije, dioklijski Metodije, umorovljeni zahumsko-hercegovački Atanasije,  mnogobrojno sveštenstvo i monaštvo, uz molitveno učešće više hiljada vjernika.

Liturgiji su prisustvovali ambasador Rusije i ambasador i konzul Srbije u Crnoj Gori, Vladislav Maslenikov, prof. dr Zoran Bingulac i Zoran Dojčinović, predstavnici opštinske vlasti Budve i Herceg Novog sa predsjednicima opština: Markom Batom Carevićem i Stevanom Katićem, mnogobrojne zvanice iz zemlje i okruženja.

U pastirskom slovu Njegova svetost Patrijarh srpski g. Irinej kazao je da nije u prilici da nešto više kaže zbog svog zdravstvenog stanja, ali da mora da kaže da je ovo veliki dan u našoj istoriji:

„Veliki dan pred licem Božijim i svim našim slavnim precima koji su živjeli na ovim prostorima na kojima vi i mi danas živimo, i na drugim prostorima naše svete blagoslovene zemlje Srbije i srpskih zemalja. Ovdje smo prisutni danas u velikom broju, kamo sreće i blagoslova Božijeg, kada bi ovako proslavljali sve velike naše praznike slaveći Boga i gledajući u lice svakoga od nas rođenoga brata koji nosi obraz i lik Božiji, jer je svaki čovjek ikona Božija“, naglasio je Patrijarh.

Blagoslovom Njegove svetosti i Svetog sinoda dodijeljena su odlikovanja – orden Svetoga Save onima koji su se najviše trudili oko izgradnje i obnove manastira Podlastva a koje je uručio Njegova svetost Patrijarh srpski g. Irinej: predsjedniku Odbora za obnovu manastira Stanku Magudu, preduzetniku, predsjednik Opštine Budva Marko Carević, braća Slavko i Momir Tujković, braća Žarko i Marko Kaluđerović, preduzetnici. Zlatnim likom Svetoga Petra Lovćenskog Tajnovidca  odlikovano je više Grbljana.

Sabranje je nastavaljeno svenarodnim saborom uz hrišćansku trpezu ljubavi, koju su domaćini pripremili za sve prisutne, i bogat kulturno-umjetnički program.

Proslava 800 godina autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve i 1500 godina postojanja manastira Rođenja Presvete Bogorodice – Podlastve, počela je juče dočekom Patrijarha srpskog i Svečanom akademijom na kojoj je Njegova svetost Patrijarh g. Irinej poručio da je živa pravoslavna vjera u Crnoj Gori i da je duhovna radost u grbaljskom manastiru Podlastva veliko ohrabrenje za cijelo srpstvo.

 

 

 

 

Foto: mitropolija.com